Seks izoštrava pažnju, čuva pamćenje i živce

Ukoliko li želite da poboljšate memoriju, svakako uskočite među plahte, jer najnovija istraživanja pokazuju da seks poboljšava pamćenje.

Kanadski naučnici su otkrili poveznicu između seksa i niza živaca u hipokampusu – dijelu mozga koji je zadužen za kontrolu emocija, pamćenja i nervnog sistema.

Žene koje redovno imaju seksualne odnose bolje pamte apstraktne riječi, ali poboljšano pamćenje lica nije zabilježeno.

“Seks je ujedno i svojevrsna vježba koja pogodno djeluje na mentalno zdravlje, a to utiče na rad ljudske memorije”, objašnjava Jens Prusner, profesor psihologije na kanadskom Univerzitetu Mekgil. Dodaje i da veliku ulogu takođe imaju hemikalije koje mozgu signaliziraju da je nagrađen, a to su prije svega hormoni i neurotransmiteri koji su povezani s memorijom i seksom.

I dok se žene mogu pohvaliti boljim pamćenjem, muškarci mogu poboljšati koncentraciju.

Organizacija “One taste” iz San Franciska svoje polaznika podučava “orgazmičnoj meditaciji”, a oba partnera se trude da žena doživi vrhunac. Prema riječima polaznika, neki su uspjeli da dožive nevjerovatnih 11 orgazama u samo jednom danu, a muškarci su se pohvalili da im usredsređenost na traženje G tačke kasnije popravlja koncentraciju na poslu. Ako vam treba još dodatnih razloga za igre pod plahtama, razmislite o stresu.

Američka doktorka Kerol Rinklajb Elison proučavala je seksualnu aktivnost 2.632 žene u dobi od 23 do 90 godina. Njih čak 39 odsto otkrilo je da masturbira samo kako bi se opustilo. Stvar je u oksitocinu, hormonu koji se oslobađa prilikom orgazma te stvara osjećaj topline i opuštenosti. Ali, ako je riječ o anksioznosti, situacija je još bolja. Kad žene dožive vrhunac, dio mozga koji se povezuje s anksioznošću i strahom ne pokazuje nikakvu aktivnost, dokazali su naučnici s holandskog Univerziteta Groningen.

Njemački naučnici su odlučili da odu korak dalje i provjere moć oksitocina. Uvjereni su da velike doze “hormona ljubavi” mogu natjerati muškarce da seksualne potrebe zadovoljavaju izvan svojih romantičnih veza, pa su im servirali dozu oksitocina i upoznali ih sa zgodnim pripadnicama ljepšeg pola. Ispitanici su morali da odrede kad se žene nalaze na idealnoj i “nezgodnoj” udaljenosti. Momci u vezama udaljili su se 15 centimetara više od solo igrača. Zaključak je da oslobađanje hormona ljubavi samo još više spaja partnere i povećava vjernost.

Za drugo istraživanje tražili su 11 muškaraca da masturbiraju. Praćen im je protok krvi, a rezultati su pokazali da seksualno uzbuđenje povećava broj leukocita, čija je osnovna uloga zaštita organizma od bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Možda najvažniju teoriju utvrdili su naučnici iz Velsa, koji su proučavali 918 muškaraca u dobi od 45 do 59 godina. Ispitanici koji su se seksali barem dva ili više puta nedjeljno imali su 50 odsto manje šanse za smrt uzrokovanu koronarnim bolestima srca, dok oni kojima seks nije bio na redovnom planu nisu bili te sreće.

Zaključak je jednostavan – seksualna aktivnost štiti zdravlje i produžuje život.

Manje stresa i niži krvni pritisak

Muškarci i žene koji se često seksaju bolje se nose sa stresom i imaju niži krvni pritisak od onih koji su apstinirali od seksa, pokazalo je škotsko istraživanje.

I istraživači sa Sveučilišta Brigam Jang iz SAD-a povezali su česti seks s nižim krvnim pritiskom. Definišite mišiće i trošite kalorije Oko 100 kalorija potrošićete u 30 minuta seksa. Umjereno aktivnim seksom dvaput sedmično sagorijevate 5000 kalorija u godini. Uz složenije poze, aktiviraće se i više mišića, a to je dobra zamjena za vježbanje ili odlazak u teretanu.

Zaboravite na PMS

Mnoge žene kaže da osjećaju manju predmenstrualnu bol ako imaju odnos uoči menstruacije. Kontrakcija mišića koja nastaje pri seksualnom uzbuđenju smanjuje napetost u mišićima materice.

Ljudi koji se redovno seksaju izgledaju do 10 godina mlađi Britanski doktor Dejvid Viks proveo je deset godina proučavajući seksualni život hiljada muškaraca i žena različitih životnih dobi.

Grupe između 40 i 50 godina bile su seksualno najaktivnije i izgledale desetak godina mlađe od drugih ispitanika. Dr. Viks tvrdi da je tajna u hormonu rasta koji se otpušta tokom seksa, pa koža postaje elastičnija i ljepša.

Više godina donosi i više uživanja

Američki naučnici tvrde da žene više uživaju u seksu kad dođu u pozne godine. Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji proučavali su 806 žena koje su imale 67 ili više godina. Rezultati su i više nego zadovoljavajući jer se užitak povećavao s godinama, a pola učesnica koje su imale više od 80 godina potvrdile su da gotovo uvijek osjećaju zadovoljstvo tokom odnosa.

Redovan seks može da spriječi infarkt

Studija Univerziteta Kvin u Belfastu pokazala je da seks triput u nedjelji može upola da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara.

Feromoni nam garantuju rast samopouzdanja

Jedna od najvažnijih prednosti koju je potvrdilo istraživanje provedeno na Univerzitetu u Teksasu jeste rast samopouzdanja. Ispitanici koji su se redovno seksali osjećali su više samopouzdanja.

Seks navodi tijelo da proizvede više feromona, hemikalije koja nas čini privlačnijima suprotnom polu. Nesanicu i nervozu otjerajte dobrim seksom Oksitocin, koji tijelo otpušta tokom seksa, može da pomogne u borbi protiv nesanice.

Otpušta se prije orgazma, a kako se širi tijelom, opušta organizam i uzrokuje pospanost. Hormon ljubavi takođe stvara i osjećaj topline i ugode.

Izvor: 24Sata.hr

You must be logged in to post a comment Login