Ako su oči ogledalo duše, onda se može reći da su nokti ogledalo zdravlja. Postoje neki problemi koji se javljaju u vezi sa noktima a koji nam mogu poručivati da našem organizmu nešto fali.

Suvi su ili lomljivi

Lomljivi nokti javljaju je zbog nekoliko razloga. Jedan od njih je svakako prečesto držanje ruku u vodi (primjerice pranja suđa), ali uzrok možete potražiti i u agresivnom acetonu ili nedostatku vitamina A ili C. Na sreću, postoji nekoliko načina kako nadomjestiti nedostatak vitamina, a i obavezno mislite na to da su vam ruke uvijek pravilno hidratizirane.

Imaju vertikalne “grbe”

Baš poput sijede kose i bora na licu, vertikalne grbe na noktima uobičajen su znak starenja. Ova pojma uopće nije zabrinjavajuća i vrlo jednostavno rješiva. Između manikura redovito ih rašpajte kako bi zadržali glatku površinu nokta.

Imaju horizontalne “grbe”

Manje učestale od vertikalnih, horizontalne grbe mogu biti znakom za zabrinutost. Ova pojava često je uzrokovana nekom ozljedom ili bolešću (poput bolesti jetre, dijabetesa ili infekcija), a javlja se kada je rast nokta ispod kože iz nekog razloga ometan. Ako primijetite horizontalne grbe, konzultirajte se s doktorom.

Imaju male bijele tačkice

Suprotno popularnom mišljenju o manjku kalcija, bijele točke na noktima znak su lakše traume poput primjerice udarca o nešto – i nisu nikakav znak za uzbunu. Ovakve mrlje obično same nestanu, ali ako vaše ne odlaze, slobodno priupitajte doktora za mišljenje.

Žuti su

Sve od vaše dobi pa do pušenja i lakiranja tamnim lakovima mogu doprinijeti žutim noktima. Ako se radi o godinama: tu ne možete učiniti ništa. Pušenje: već znate što ćemo vam reći. Ali lak za nokte: to lako možete riješiti. Jednostavno ostavite nokte nenalakirane nekoliko tjedana i koristite turpiju za nokte svakih nekoliko dana te obratite pozornost na to hoće li se boja vašem nokta mijenjati.

Imaju jednu žutu tačku

I nalazi se točno ispod vrha nokta? Vrlo vjerojatno imate gljivice. Ako primijetite žutu točku na noktu i zadebljanja na noktima te lomljivost, potražite neki tretman protiv gljivičnih infekcija.