Proljećna brazda na 140.000 hektara

U proljećnoj sjetvi ove godine biće zasijano oko 140.000 hektara obradivih površina, a procjenjuje se da će ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2016/2017. godini iznositi 1,54 milijarde maraka.

S obzirom na to da je prošlog proljeća bilo zasijano oko 150.000 hektara, evidentno je skraćenje brazdi ove sezone. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da bi na smanjenje zasijanih površina mogao uticati rast cijena nafte, te poskupljenje sjemena kukuruza kao najvažnije ratarske kulture.

“Cijena dizel goriva viša je za 0,30 KM po litru, dok je sjeme kukuruza skuplje za 0,40 KM po kilogramu”, rekli su u Ministarstvu i dodali da cijena đubriva pada.

Dodaju da će pad obima u proizvodnji pojedinih kultura biti kompenzovan kroz blagi rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

“Ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u proizvodnoj 2016/2017. godini iznosi 1,54 milijarde KM, što je 99,58 odsto u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini, kada je proizvodnja bila natprosječna”, istakli su u Ministarstvu i dodali da biljna proizvodnja čini 49 odsto ukupne proizvodnje.

S ciljem podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini, Ministarstvo poljoprivrede će obezbijediti regres na dizel gorivo u količini od 100 litara po hektaru, što iznosi oko 5,5 miliona maraka.

“Obezbijedićemo sredstva za isplatu podsticaja kvartalno za 2017. godinu, kako za podršku tekućoj proizvodnji, tako i za podršku dugoročnim ulaganjima za ovu godinu” rekli su u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja “Sela Semberije” Boško Radić, koji sije pšenicu i kukuruz na površini od oko 80 hektara, ističe da ratari sve nade polažu u regresirani dizel i redovnu isplatu podsticaja, jer bez toga u njive ne bi trebalo ni da ulaze.

“Iz straha da će godina biti veoma sušna, proizvođači planiraju sjetvu ranijih sorti kukuruza kako julske vrućine i suša ne bi uništile sav rod”, rekao je Radić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić kaže da je svako povećanje cijena goriva udar po džepu ratara, tako da svaka pomoć Ministarstva dobro dođe.

“Da bismo primijenili sve agrotehničke mjere, to iziskuje i veću potrošnju goriva, tako da svi ratari sada čekaju regresirani dizel kako bi sjetvu obavili u optimalnom roku i u skladu sa propisima”, rekao je Nikolić.

Jedna od aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini odnosi se i na obezbjeđenje uslova za izvoz domaćih proizvoda na tržište Evropske unije.

Voćarstvo

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da je procijenjeni obim proizvodnje u sektoru voćarstva oko 331.000 tona, a očekivana vrijednost proizvodnje oko 200 miliona KM.

Prema podacima Ministarstva, u voćarstvu dominira proizvodnja šljive, koja se obavlja na 7.577 hektara, zatim jabuke, kruške i breskve.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login