Poslastičarnice i restorani pod lupom inspektora

Jaja, sladoled, meso i mliječni proizvodi tokom ljetnih mjeseci predstavljaju veliki rizik za stomačna oboljenja zbog lake kvarljivosti, a u cilju zaštite zdravlja stanovnika Srpske republički i opštinski inspektori u narednom periodu pojačano će kontrolisati objekte u kojima se prometuje hrana.

U Inspektoratu RS pojašnjavaju da tokom visokih temperatura postoji veći rizik za brže razmnožavanje bakterija u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana, te da je praksa da u ovom periodu godine intenziviraju kontrole poslastičarnica, restorana, roštiljnica i sličnih radnji. Naveli su da je veterinarska inspekcija i inspekcija za hranu u prvih šest mjeseci ove godine izvršila 900 kontrola subjekata koji posluju sa hranom, te da su propusti zatečeni u trećini.

“U 340 kontrola su utvrđeni različiti propusti i inspektori su tim subjektima izrekli 331 mjeru kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti. Izdato je 115 prekršajnih naloga u vrijednosti od 100.850 KM”, rekli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da su se nepravilnosti koje su inspektori najčešće zaticali na terenu odnosile na to da radnici nisu redovno obavljali sanitarni pregled, dok sirovine i gotovi proizvodi nisu redovno ispitivani, a utvrđen je i nedostatak na deklaracijama proizvoda.

“Hrana koja ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti se uništava i u prvom polugodištu ove godine uništeno je 1.052 kilograma hrane zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka trajanja”, naveli su u Inspektoratu RS i dodali da se najčešće radilo o mliječnim i mesnim proizvodima, osvježavajućim pićima i slatkišima.

Kontrole ugostiteljskih i drugih objekata u kojima se prometuju namirnice i lako kvarljivi proizvodi ovih dana pojačalo je i Odjeljenje za inspekcijske poslove grada Banjaluka.

Načelnik tog odjeljenja Janko Kecman istakao je da kontrole obuhvataju rukovanje, skladištenje, pripremu i isporuku hrane, a provjerava se i temperaturni režim čuvanja namirnica, ispravnost ambalaže, deklarisanje, sanitarno-tehnička opremljenost objekata, te higijena.

“U junu smo započeli i vanredne kontrole prodaje sladoleda. Uzorkovali smo sladoled na osam lokacija radi provjere zdravstvene ispravnosti i jedan uzorak je odstupao od referentnih vrijednosti zbog čega je izrečena kazna od 2.300 KM”, rekao je Kecman.

Savjeti ljekara

Doktorica porodične medicine Milijana Stanković savjetuje građanima da tokom ljeta izbjegavaju restorane i objekte brze hrane koji imaju slab promet, jer je u takvim radnjama povećan rizik od neispravne hrane.

“Najrizičnije grupe hrane su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, te voće i povrće. Trovanje hranom dovodi do kratkotrajnih, ali jako burnih reakcija. To su stanja sa mnogo povraćanja, mučnine i proliva koja obično prolaze između 24 i 48 sati. Zna doći i do teških bakterijskih trovanja, izazvanih salmonelom kada je klinička slika mnogo dramatičnija. Tada pacijenti zbog dehidracije najčešće završe na bolničkom liječenju”, rekla je Stankovićeva.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login