Poskupjela sva hrana, najviše meso i biljna ulja

Hrana je u novembru poskupjela na globalnom nivou za 2,7 posto, a inicijalni razlog je poskupljenje biljnih ulja i mesa, navodi agencija UN-a za hranu (FAO). 

FAO indeks za korpu od osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u novembru, u odnosu na oktobar, na prosječna 177,2 boda. To je njegova najviša vrijednost u posljednje dvije godine.

Najviše su porasle cijene biljnih ulja – za 10,4 posto. Glavni razlog je skok cijena palminog ulja, potaknut uvoznom potražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji bio-dizela i očekivanjima mogućeg manjka u sljedećoj godini.

Značajno su više i cijene mesa – za 4,6 posto, što je najveće povećanje u posljednjoj deceniji. Najviše su poskupjele govedina i ovčetina, također zbog jake uvozne potražnje, posebno iz Kine uoči praznika. 

Poskupio je i šećer – 1,8 posto, zbog učestalih najava da će potrošnja u sljedećoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uvjetima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD.

Dobra vijest jeste da se očekuje dobar rod žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Rusiji i Ukrajini. 

U FAO procjenjuju da će u svijetu ove godine biti proizvedene 1,433 milijarde tona žitarica.

Zbog optimističnije procjene za EU, povećana je i procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice – na 766,4 miliona tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja riže trebala bi se zadržati na prošlogodišnjem nivou – 515 miliona tona. 

Globalna trgovina žitaricama trebala bi biti povećana za 1,1 posto u odnosu na prethodnu sezonu – na 416 miliona tona.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na oktobar.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login