Poreska uprava u kampanji „Korak preduzmi, račun uzmi“

U svrhu podizanja svijesti o važnosti izdavanja i uzimanja fiskalnih računa, Poreska uprava Republike Srpske krenula je sa kampanjom „Korak preduzmi, račun uzmi“.

Iz Poreske uprave poručuju da je neophodno podići svijest i ukazati građanima da račun ne predstvalja samo parče papira koje mu zauzima mjesto u novčaniku ili ruci, nego da se upravo uzimanjem računa povećava ekonomska snaga naše zemlje, te predstavlja mali, ali veoma značajan korak ka boljem i kvalitenijem životu svih građana.

S obzirom da neizdavanje računa vodi izbjegavanju plaćanju poreza, iz ove institucije očekuje da se i građani aktivno uključe u suzbijanje sive ekonomije, tako što će uzeti fiskalni račun.

“Neuzimajući račune, građani nesvjesno daju svoj doprinos u utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije. Sam Zakon o fiskalnim kasama kaže da svaki kupac prilikom kupovine mora uzeti račun, a ukoliko ga ne dobije nije dužan da plati”, navode iz Poreske uprave.

Iz PU RS ističu da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je, navode, jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje.

Poreska uprava podsjeća da je Vlada Republike Srpske, uvođenjem fiskalizacije, krenula u suzbijanje sive ekonomije, nelojalne konkurencije i utaje poreza, sa ciljem dovođenja u ravnopravan položaj svih obveznika i povećanje fiskalne discipline.

Da bi ovaj projekat dao još bolje rezultate, neophodna je, ističu, aktivnija uloga građana, zbog čega su i pokrenuli kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”.

Izvor: RTRS

You must be logged in to post a comment Login