Pet važnih savjeta za sigurna digitalna plaćanja

Pandemija koronavirusa okrenula nas je više nego ikada online kupovini i digitalnim načinima plaćanja koja štede vrijeme i doprinose fizičkom distanciranju.

Koliko ste samo puta vidjeli primamljive oglase na društvenim mrežama ili internetu za nove uređaje, brendirane komade odjeće ili usluge po nižim cijenama? Koliko često razmišljate o sigurnosti plaćanja putem interneta? Koliko ste puta pročitali politiku privatnosti stranice, uslove narudžbi i sve one napomene sitnim slovima prije nego što ste ostavili svoje podatke? Ili ste upravo zato odustali od kupovine.

Finansijske institucije svakodnevno rade na razvijanju i unaprijeđenju sistemskih rješenja kako bi presrele i spriječile krađu podataka i novca, ali postoji i nekoliko osnovnih bezbjednosnih preporuka koje svaki korisnik digitalnih plaćanja može usvojiti i time doprinijeti prevenciji zloupotreba.

1. Birajte web stranicu sa HTTPS protokolom

Rezultati ankete koju je kompanija Visa sprovela među korisnicima društvenih mreža u regionu pokazali su da 40 posto ispitanika ne zna da identifikuje web stranicu sa sigurnom konekcijom za plaćanje.

Web adresa koja u nazivu ima https prefiks i vidljivu ikonu katanca dizajnirana je tako da izdrži upade hakera i preporučuje se kao sigurnija prilikom plaćanja putem interneta. Dodatnom potvrdom identiteta, telefonom ili tokenom, postiže se veći stepen zaštite.

2. Ne dijelite podatke vaših računa i kartica sa nepoznatim licima

Ukoliko sa nepoznate email adrese dobijete poziv da podijelite vaše lične podatke poput broja bankovnog računa ili kreditne kartice, vjerovatno se radi o pokušaju prevare. Nikada nemojte otkrivati vaše osjetljive podatke nepoznatim licima.

3. Koristite višeslojne metode autentifikacije

Sigurno ste čuli za digitalne novčanike i savremene načine plaćanja koji ne uključuju platne kartice. Odabir jake lozinke (kombinacija malih i velikih slova, brojeva i simbola) ili biometrije onemogućava neovlašten pristup i zloupotrebe u slučaju krađe ili gubitka uređaja.

Također, Visa je razvila Visa Secure program koji pomaže utvrđivanje vašeg identiteta prilikom online kupovine. Bilo da koristite laptop, pametni telefon ili drugi uređaj, bit ćete sprovedeni kroz dodatnu autentifikaciju ne bi li se vaš identitet potvrdio kod banke emitenta ili drugog subjekta, također emitenta, i time spriječila eventualna zloupotreba.

4. Ažurirajte software i aplikacije

Internet plaćanje zahtijeva unos povjerljivih informacija koje mogu biti presretnute virusima. Kako biste izbjegli neželjene scenarije, preporuka je da redovno ažurirate verzije aplikacija i softwarea koje koristite budući da posjeduju neophodne zakrpe, te pomažu u zaštiti vašeg uređaja od virusa i hakera. Najveći broj ovih alata će vas sam podsjetiti da su na raspolaganju ažurirane verzije pa nemojte zaboraviti da aktivirate notifikacije.

5. Kontrolišite realizirane transakcije

Redovne provjere izvoda vašeg računa su izuzetno važne, posebno ukoliko često obavljate internet plaćanja. Tako ćete uočiti one potencijalno sumnjive i na vrijeme moći da reagujete u saradnji s bankom. Većina banaka omogućava i aktiviranje SMS notifikacija koje vas obavještavaju o ishodu svake realizirane transakcije što predstavlja jedan od najjednostavijih i najbržih načina da pratite potrošnju i uočite prevare.

Porast digitalnih plaćanja ide ruku pod ruku sa razvojem cyber kriminala te podatak da je kompanija Visa nedavno pomogla finansijskim institucijama da prepoznaju i spriječe zloupotrebe u vrijednosti 25 milijardi dolara korištenjem vještačke inteligencije, ukazuje na veličinu izazova sa kojim se ekosistem plaćanja suočava na globalnom nivou.

Usvajanjem navedenih preporuka doprinijet ćete odgovornijem i informisanijem ponašanju pri korištenju savremenih platnih tehnologija, kao i globalnoj borbi protiv cyber kriminala.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login