Pasivno korištenje Facebooka je loše za vas

Facebook je uzvratio udarac znanstvenicima i stručnjacima IT industrije.

Facebook je u objavi na svom korporativnom blogu izjavio kako društveni mediji mogu biti dobri za ljude ako koriste tehnologiju na aktivan način, poput razmjenjivanja poruka s prijateljima, a ne pasivno, tj. samo čitanjem objava drugih ljudi.

“Naša istraživanja, kao i druga akademska literatura govore kako sve ovisi o načinu na koji koristite društvene medije”, navedeno je u blogu Facebooka, gdje je ujedno i priznato kako ipak postoje i negativne posljedice društvenih medija na koje su upozorila neka akademska istraživanja.

No Facebook je dodao i kako ta istraživanja ne govore “cijelu priču”. Zatim je naveo druga istraživanja u kojima se navodi kako bi opasnosti od društvenih medija mogle biti pretjerane, te da oni nude i potencijalne koristi ako se pravilno koriste.

“Mi zapošljavamo socijalne psihologe, socijalne znanstvenike i sociologe, te surađujemo s vrhunskim učenjacima kako bi što uspješnije učinili Facebook mjestom koje doprinosi na pozitivan način”, navedeno je u objavi bloga, koju su napisali Facebookov direktor za istraživanja David Ginsberg i znanstvenica Moira Burke.

Ovo je drugi put u sedam dana da Facebook javno brani svoj poslovni model, kojeg se optužuje da djeluje na način na koji korisnici obraćaju pažnju kako bi povećao svoje prihode od oglašavanja.

Tako je u utorak ova firma objavila izjavu u kojoj se navodi kako bivši direktor Chamath Palihapitiya, koji je javno okrivio Facebook da “uništava način na koji društvo djeluje”, ne radi kod njih već šest godina te nije upoznat s nedavnim naporima tvrtke da se popravi. Palihapitiya je u četvrtak promijenio svoje mišljenje, te je napisao kako je Facebook “sila dobra u svijetu”.

Izvor: Net.hr

You must be logged in to post a comment Login