Ovo nikada nemojte raditi na razgovorima za posao

Stručnjak za ljudske resurse otkrila je šta raditi, a šta svakako izbegavati na razgovorima za posao.

Stručnjak za ljudske resurse Karen Gejtli nikada neće zaboraviti razgovor s kandidatom za posao koji je tokom intervjua izvukao mobilni telefon i stavio ga na sto, a zatim se javio na njega kada je zazvonio.

“Bila sam šokirana, to je očito bio kraj celog procesa, jer je taj čin bio krajnje nepristojan”, rekla je Gejtli, koja je direktorka i osnivač firme za ljudske resurse Rajan Gejtli. Istakla je da je nepristojnost uvek “ubica” razgovora za posao, kao i da je važan prvi utisak.

“Manjak poštovanja je velika greška, kada uđete na ulazna vrata, kada razgovarate s osobom na recepciji ili osobom koja vas je dočekala – važno je kako ćete se ponašati i nikada ne bi trebalo da se postavite superiorno ili nepristojno”, rekla je Gejtli.

Ona savetuje da obraćate pažnju na sve učesnike intervjua, jer nekad se kandidati obraćaju samo menadžeru koji će ih zaposliti, a ne i prisutnom specijalisti za ljudske resurse.

“Videla sam i slučajeve kada su kandidate ispitivale osobe iz ljudskih resursa, a oni bi se okrenuli prema menadžeru i razgovarali samo s njim”, rekla je Gejli.

Upozorila je da je važno i kako se obučete za razgovor za posao, kao i šta ćete reći pa preporučuje kandidatima da se prikladno obuku i malo istraže kompaniju u kojoj se prijavljuju za posao.

“Kakav god stil imali pobrinite se da budete uredni i nikada nemojte igrati na seksi i zavodljiv stil”, savetuje Gejtli, koja je spomenula i primer jedne žene koja je na intervju stigla s dekolteom i u kratkoj suknji, a kada je ušla u prostoriju namignula je muškom ispitivaču. Među drugim savetima koje je spomenula Gejtli je i da dođete na vreme i pripremljeni.

“Dolaskom na vreme pokazujete da vam je to važno”, napominje ona i dodaje da se na intervjuima često susreće s ljudima koji ulaze u rasprave.

“Vaše ponašanje na intervjuu daje utisak o vama kako ćete se ponašati na poslu i ako niste konstruktivni to će biti problem’, rekla je Gejtli i navela još saveta kako se ponašati na razgovoru za posao.

“Govorite iskreno o svojim iskustvima i izazovima, ali nemojte kritikovati. Zdrav  stav je primereniji od krivljenja nekoga. Govorite o izazovima i preprekama i kako se s njima nosite tako da pokažete da ste deo rešenja, a ne problema”, poručila je Gejtli.

Najveće greške na razgovorima za posao:

– kašnjenje

– neprikladna odeća

– neobraćanje pažnje na sve ispitivače na razgovoru

– nepristojnost prema osobama na recepciji, koje vas ispituju ili ostalim zaposlenima u firmi.

Izvor: Večernji list

You must be logged in to post a comment Login