Ovo nemojte raditi na društevnim mrežama

Poznata je činjenica da adresu i pasoš nikada ne postavljate na društvene mreže, međutim dan za danom – lista stvari koje nikada ne bi trebali postavljati na ovu najpopularniju društvenu mrežu, ali i ostale je sve šira.

Prvo je da fotografiju avionske karte nikada ne stavljate na Facebook, Instagram, Twitter…

Razlog tome je dvodimenzionalni i QR barkod koji se nalazi na vašem pasošu i koji se može iskoristiti za razne podmukle razloge.

Steve Hu sa internet stranice Iflyflat.com.au je želio da vidi koliko tačno informacija može sakupiti o osobi koristeći detalje sa avionske karte – a rezultati su zastrašujući.

Nakon što se logovao na aviokompaniju sa aviokarte koju je pronašao na društvenoj mreži, lako je dobio pristup računu osobe na osnovu podataka sa karte. Ovo znači da je imao pristup:

– Putnikovim ličnim podacima, uključujući ime

– Turi putovanja putnika – gdje će putovati i kada

– Broj sjedišta

– Detalji leta

– Ukupne troškove putne karte

– Datum kada je karta kupljena

– Posljednje četiri cifre bankovne kartice kojom je kupljena karta

No, šta ako se volite hvaliti time da idete na odmor i želite postaviti samo dio fotografije putne karte? I tada je odgovor – ne.

Hu je i to provjerio te je pronašao fotografiju djelića karte na društvenoj mreži na kojoj se i dalje vidio dio barkoda. Ne samo da je on na osnovu toga mogao dobiti informacije o putniku, već postoje i kompjuteri i drugi uređaji koji lako mogu pročitati detaljne informacije.

Dalje, mnoštvo ljudi imaju skenirane verzije svog pasoša na svom računaru. Nova greška. Postoji mogućnost da dođe do neovlašenog upada u vaš računar i na taj način vam učine mnogo toga nažao.

Vaši lični podaci se nalaze tu, koji se mogu zlopupotrijebiti na razne načine.

Najbolji svjedok ovoga je Michelle Obama, kojoj je skenirana verzija pasoša ukradena, i sada kruži internetom. Bijela kuća je saopćila da istražuje cyber napad nakon što se ispostavilo da je, najvjerovatnije, skenirani pasoš Michelle Obame objavljen na internetu.

Na internetu su objavljene i druge povjerljive informacije o uposlenicima u Bijeloj kući kao što su detalji o njihovim putovanjima, imena, brojke vezane za socijalno osiguranje i datumi rođenja.

Savjetuje se da ukoliko vam je prijeko potrebna skenirana verzija pasoša – čuvajte je u eksternoj memoriji, hard disku i slično.

Iako se mnogima čini kao benigno, jednostavnom pretragom na Google-u možete pronaći mnoštvo svjedočenja o tome kaku su ove greške zagorčali živote brojnih korisnika Faceboka i ostalih društvenih mreža.

You must be logged in to post a comment Login