Otkriven izvor “misterioznih vanzemaljskih signala”

Najnovije istraživanje pokazalo je da bi izvor radio-bljeskova, zabilježenih putem radio-teleskopa na Zemlji, moglo da bude jato mladih zvijezda, udaljeno 2.4 milijarde svjetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Astronomi holandskog Insititua za radio astronomiju u Dvingelu veruju da radio-bljeskove emituju zvezde udaljene 6.200 svetlosnih godina od centra male galaksije po imenu FRB 121102. Do tog zaključka došli su zahvaljujući najnovijim podacima dobijenim sa teleskopa Habl.

Radio-bljeskovi, koji traju po nekoliko milisekundi, dolaze iz pravca gustih neutronskih zvezda, koje ostaju nakon eksplozije supernove.

Neobične signale prvi put su u decembru prošle godine detektovali istraživači sa Mekgil univerziteta u Montrealu, analizirajući podatke teleskopa Grin Benk u Zapadnoj Virdžiniji i opservatorije Aresibo u Portoriku.

U studiji objavljenoj u magazinu The Astrophysical Journal, istraživački tim, na čelu sa Polom Šolcom, naveo je da je pomoću teleskopa Grin Benk detektovao pet signala na 2 gigaherca, i jedan pomoću radio-teleskopa Aresibo na 1.4 gigaherca.

Ovo otkriće usledilo je nakon 11 prethodno zabeleženih bljeskova, koji su dopirali iz istog pravca – male galaksije FRB 121102.

Kada su bljeskovi prvi put otkriveni, astronomi su se obratili SETI institutu sa molbom da utvrdi da li je možda reč o signalima koje je poslao neki oblik vanzemaljskog života. Ne zna se da li će to biti slučaj i ovaj put, prenosi Daily Mail.

Izvor: B92.net