Opet upozorenje: Jedite banane…dok ih ima

Banane su najprodavanije voće na planeti. Ali one kakve znamo su pred uništenjem, još jedno je upozorenje.

99 odsto količine banana koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti “kevendiš”, a upravo njoj preti uništenje zbog gljivičnog oboljenja TR4.

“Trenutno nemamo efikasan način za borbu protiv bolesti tipa TR4 i jednom kada zaraza obuhvati plantažu, može da opstane na tom tlu i decenijama”, objavio je krajem 2016. godine FAO.

TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji devedesetih godina i od tada se proširio u Afriku i delove Bliskog istoka. Ako bi zahvatio Indiju, najvećeg svetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svetskog izvoznika, posledice bi mogle biti pogubne.

U svetu je zabeleženo oko 1. 500 sorti banana. Još nije utvrđeno koja bi mogla da posluži kao zamena “kevendišu”, ali možda mogu da pomognu u razvijanju sorte koja je otporna na TR4.

“Kevendiš” je postao primarna sorta šesdesetih godina kada je njena prethodna sorta “gros mišel” zbrisana sa lica zemlje sličnim oboljenjem.

Oni koji su probali obe sorte, kažu da je “gros mišel” bio ukusniji.

“Banane kakve znamo mogle bi biti u ozbiljnoj opasnosti, ali ne treba da očajavamo nego da razvijamo nove sorte, otporne na bolesti”, kažu u FAO.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se upozorava na opasnost da svetu preti nestašica banana.

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login