Održana radionica SOS Dječijih sela BiH “Zaštita djece je briga svih nas!”

Dvodnevna radionica u organizaciji SOS Dječijih sela Bosne i Hercegovine na temu zaštite djece završena je danas u Sarajevu.

U radionici su, pored predstavnika SOS Dječijih sela BiH, učestvovali predstavnici lokalnih vlasti, institucija, organizacija i udruženja sa područja četiri općine: Tuzla, Maglaj, Srebrenica i Gračanica, u kojima se realiziraju projekti Programa SOS Dječije selo Gračanica: SOS Dječije selo Gračanica, Projekti jačanja porodica, Programi za mlade, Resursni centri za dijete i porodicu.

Učesnici radionice složili su se koliko je važno imati službene smjernice za očuvanje sigurnosti djece te je u skladu s tim prezentirana Politika zaštite djece SOS Dječijih sela BiH. Razgovarano je o tome ko se bavi i koga se tiče zaštita djece te o osviještenosti o važnosti i nužnosti zaštite djece od svih oblika nasilja.

Direktor Programa SOS Dječijeg sela Gračanica Zlatan Musić govorio je o ulogama i odgovornostima u očuvanju sigurnosti djece: “SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine zagovaraju i u svom svakodnevnom radu sprovode nultu toleranciju na nasilje. Kao što ovaj trening i nosi naziv, sigurnost djece je briga i obaveza svih nas. SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine je organizacija koja u svom radu u potpunosti poštuje i primjenjuje domaće i međunarodne konvencije i politike, koje se odnose na djecu i mlade. Najsnažnije osuđujemo sve oblike zlostavljanja i iskorištavanja djece, unutar ili izvan naše organizacije i uvijek reagujemo na svaki slučaj dokazanog, navodnog ili pokušaja zlostavljanja unutar naše sfere uticaja u skladu sa prirodom slučaja”.

Svi učesnici radionice svakako se bave instrumentima zaštite djece u svom radu. Predstavnica Centra za socijalni rad Maglaj, socijalna radnica Jasmina Hasanić izjavila je: “Kao dugogodišnji radnik organa starateljstva u CSR Maglaj upoznata sam sa svim koracima i poduzimanjem mjera u zaštiti nasilja nad djecom, ali mi je drago da su i drugi sudionici radionice. Kroz prikaze slučaja, podjelu iskustava i diskusiju tokom čitave radionice potvrdili smo korake kod prijavljivanja i poduzimanja mjera u slučaju sumnje na ugrožavanje sigurnosti djece. Važno je da smo svi na istom nivou razumijevanja važnosti sigurnosti djece i razumijevanja da samo multidisciplinarnim pristupom možemo spriječiti sve oblike zlostavljanja i iskorištavanja djece”.

Slijedeći korak dogovoren na radionici je svakako rad na umrežavanju i partnerstvo u sferi zaštite djece u lokalnim zajednicama Tuzla, Maglaj, Srebrenica i Gračanica.

You must be logged in to post a comment Login