Nemojte piti čašu hladne vode nakon obroka

Mnogi piju hladnu vodu odmah nakon jela i time narušavaju svoje zdravlje, piše Steptohealth.

Stručnjaci savjetuju da nakon obroka preskočite ispijanje čaše hladne vode jer time možete stvoriti osjećaj nelagodnosti, ali i da osjećate bol u stomaku.

Ispijanje čaše hladne vode može da utječe na varenje hrane jer temperature hladne tečnosti mijenja temperaturu unesene hrane čineći je tako teško svarljivom. Duže varenje može dovesti do povećanja želučane kiseline i stvaranja želučanog refluksa. Voda može poremetiti nivo kiseline i time što usporava varenje te nas čini umornim i pospanim nakon obroka, otežavajući nam obavljenja nekih poslova poslije obroka.

Ukoliko imate osjetljive zube, migrene ili ozbiljnije glavobolje, hladna voda može biti okidač za glavobolju, a može doći i do nadimanja i bola u stomaku.

Naše tijelo je “programirano” da vari hranu koja je iste temperature kao i tijelo, pa hladni ili vreli obroci zahtijevaju dodatni napor za varenje. Kao posljedica konzumiranja začinjene hrane može da se javi dijareja. Iako je hladna voda nakon obroka loša, stručnjaci savjetuju da nam je neophodna određena količina vode kako bi naš organizam pravilno funkcionirao. Neki savjetuju da je bolje piti vodu prije obroka jer nam tako ona daje osjećaj sitosti i manje ćemo hrane unijeti u organizam.

Voda stimulira rad bubrega i doprinosi hidrataciji organizma, pa da biste izbjegli moguće probleme pijte vodu koja je sobne temperature.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login