Naučnici utvrdili gornju granicu životnog vijeka

Holandski naučnici utvrdili su da postoji granica ljudskog života, “stakleni plafon” koji iznosi 115,7 godina za žene i 114,1 godina za muškarce uprkos tome što se prosječno povećava očekivani životni vijek.

Statističari sa Univerziteta u Tilburgu i Roterdamu istraživali su podatke iz zadnje tri decenije obuhvativši 75.000 Holanđana kojima je upisana tačna dob u trenutku smrti, objasnio je profesor Džon Ajnmal, voditelj studije.

“Prosječno živimo duže, ali najstariji među nama nisu postajali stariji u zadnjih trideset godina”, rekao je Ajnmal.

“Očigledno je da je očekivani životni vijek porastao”, rekao je profesor ističući da se u Holandiji gotovo utrostručio broj osoba koje su napunile 95 godina.

“Međutim, Nedvosmisleno postoji zid i ta gornja granica nije se promijenila”, istakao je on.

Očekivani životni vijek prosječni je životni vijek koji mogu očekivati pojedinci iz neke starosne grupe i jedan je od pokazatelja blagostanja u društvu.

Rezultati holandske studije upotpunjuju otkrića naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država koji su lani utvrdili sličnu gornju granicu. Ali američki naučnici tvrde da pojedinci danas ne dostižu izuzetno duboku starost kao što je to nekad bio slučaj.

Ajnmal i njegove kolege ne slažu se s tom tvrdnjom. Navode da njihovi zaključci ne pokazuju gotovo nikakvih odstupanja u trajanju maksimalnog životnog vijeka danas u odnosu na prošlost. Profesor Ajnmal napominje da neki ljudi ipak pobijaju standarde. Takav je slučaj Francuskinje Žan Kalmen, ljudskog bića koje je najduže živjelo, a da se to moglo sa sigurnošću utvrditi na temelju njenog izvoda iz matične knjige rođenih. Ona je umrla 1997. kada je imala 122 godine i 164 dana.

Rezultati istraživanja Ajnamal i njegove grupe biće objavljeni za oko mjesec dana.

Izvor: Express.hr