Narodna vjerovanja: Šta dan rođenja otkriva o vama

U našem narodu od davnina postoje razna narodna vjerovanja, pa tako i da dan rođenja određuje sreću ili nesreću u životu.

Stoga, postoje određeni dani koji su pogodni za obavaljanje nekih poslova, ali i oni koji će vam biti baksuzni.

Ponedjeljak

Reč je o prvom danu u nedjelji koji se smatra i najsretnijim. Osoba koja je rođena na taj dan će prema narodnom vjerovanju imati dug i uspješan život.

Utorak

Za razliku od ponedjeljka, drugi dan u nedjelji ne donosi ništa lijepo. Naime, ljudima rođenim u utorak život će biti popločan trnjem. Smatra se najnesretnijim i baksuznim danom i zato na ovaj dan nikako ne valja započinjati posao. Sve što odlučite da uradite u utorak, krenut će vam po zlu.

Srijeda

Vjeruje se da će osobe rođene na ovaj dan biti napredne i zdrave, a dijete koje prohoda u srijedu čeka život proveden u bogatstvu. Nemojte na ovaj dan započinjati poslove i kretati na put.

Četvrtak

Smatra se sreznim danom, te će osoba rođena u četvrtak biti bogata i sretna. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji.”

Petak

Vjeruje se da je petak jedan od nesretnijih dana, te ljudi rođeni na ovaj dan neće imati sretan život. U nekim krajevima Srbije, se smatra da je ovaj dan “nečist” i pogodan da se dođe u dodir sa “demonskim silama”.

Iz tog vjerovanja potiče izreka da kada nekome loše ide u životu, došao je “crni petak”.

Subota

Prema narodnom verovanju, osobe rođene na ovaj dan će biti neobične i interesantne, maštovite ličnosti kojima će se predviđati razne “karakondžule”.

Na ovaj dan čovek treba da bude oprezan da mu se ne desi kakvo zlo.

Nedjelja

Osobe rođene u nedjelju pratit će kroz život sreća i vjeruje se da će živjet “gospodski”. To znači da će više odmarati. Zato se za sretnog čovjeka kaže: “Majka ga rodila u bijelu nedjelju.”

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login