Namirnice koje nikako ne smijete da jedete na prazan stomak

Doručak je najvažniji obrok, ali obratite pažnju koje namirnice konzumirate na prazan stomak.  Ovim obrokom započinjete dan i daje vam snagu da izdržite svakodnevne obaveze. Zato pazite šta unosite u organizam kad ustanete.

Ove namirnice ne bi smjele da budu na vašem tanjiru kada ujutru ustanete iz kreveta.

Citrusi – voće

Narandža, grejpfrut i limun su nadaleko poznati po svojim hranljivim i zdravim materijama, ali i zbog obilja vitamina C. Kako bilo, oni nisu dobar izbor za doručak zbog kiseline koju imaju u sebi, a koja može da izazove gorušicu i poveća šanse za gastritis.

Začinjena hrana

Može da iritira vaš sistem za varenje i izazove gorušicu.

Banana

Ako ujutru prvo pojedete bananu povećat ćete nivo magnezijuma u krvi koji kasnije dovodi do problema sa srcem. Ona može da bude zdrava užina, ali je treba izbjegavati na prazan stomak.

Gazirana pića

Ukoliko nije svježe napravljen smuti ili sok ne postoji ništa što može da zamijeni vodu i gazirana pića definitivno treba izbjegavati. Ne samo za doručak i ručak, već generalno. Ova pića će vam samo usporiti metabolizam i bit ćete naduveni tokom dana.

Zeleno povrće 

Ono je savršeni izbor za salatu uz ručak, ali to ne važi za doručak. Zeleno povrće ima dosta aminokiselina koje mogu da izazovu gorušicu i nadimanje. Ako osjećate bol u stomaku izbalansirajte unos zelenog povrća jer će samo iritirati vaš stomak ako ga jedete na prazan stomak.

Paradajz

Može se svrstati u istu grupu kao i zeleno povrće i konzumira se samo za ručak jer u suprotnom izaziva gorušicu.

Kruška

Još jedno veoma zdravo voće koje nije dobar izbor za doručak. Usljed obilja sirovog vlakna, može da ošteti sluznicu i da izazove čudan osjećaj u stomaku.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login