Lista najjeftinijih zemalja za život: Na kojem je mjestu BiH

Magazin Time je objavio listu najjeftinijih zemalja za život, a na njoj se našla i Bosna i Hercegovina.

Naša zemlja je na 11. mjestu, na listi 50 zemalja, a Time je standarde u ovim zemljama usporedio s životom u New Yorku. Uspoređene su četiri kategorije – kupovna moć u odnosu na plaću, cijena iznajmljivanja stanova, cijena namirnica, te cijene prijevoza, restorana, u prodavnicima te naplatnu vrijednost usluga.

Za BiH su naveli da je prva kategorija za 40 posto manja, cijene stanova za iznajmljivanje su skoro 93 posto niže, namirnice više od 70 posto jeftinije, a usluge i restorani skoro 65 posto “jeftiniji”.

“Bosna i Hercegovina je evropska država koja graniči s Hrvatskom i Srbijom, i u kojoj živi 3,9 miliona ljudi. Bosna i Hercegovina ima pristojnu kupovnu moć, niske cijene rentanja, namirnica i usluga. U glavnom gradu Sarajevu, na primjer, kombinovani mjesečni trošak iznajmljivanja stanova i drugih troškova iznosi oko 600-700 dolara (1100-1300 KM)”, navodi magazin Time.

Uz BiH, na listi su se našle i druge balkanske zemlje: Hrvatska (47.mjesto), Slovenija (36. mjesto), Albanija (27. mjesto), Crna Gora (26. mjesto), Srbija (18. mjesto), Makedonija (10. mjesto) i Kosovo na trećem mjestu.

Zemlja u kojoj su životni troškovi najjeftiniji, prema pisanju Timea, jeste Južna Afrika.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login