Krediti zamijenili i doznake iz inostranstva

Ukupni krediti na kraju prvog polugodišta u Srpskoj iznosili su 5,43 milijardi maraka, od čega se 2,5 milijardi KM odnosi na zaduženja građana koji su, kako objašnjavaju ekonomisti, zbog manjeg priliva novca iz dijaspore, prinuđeni da zajmovima kod banaka krpe rupe u kućnom budžetu.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, kada je riječ o zaduženjima stanovništva u prvom polugodištu ove godine, za rješavanje stambenog pitanja građani su podigli kredite “teške” 676,93 miliona KM, dok je oko 185 miliona maraka otišlo na pokretanje biznisa, a ostatak se odnosi ne tekuću potrošnju.

Podaci Agencije pokazuju da su ukupni krediti pravnih lica na kraju juna ove godine iznosili 2,92 milijarde marka.

Prema podacima Agencije za bankarstvo, ukupni krediti na kraju prošle godine iznosili su 5,46 milijardi maraka, a na kraju 2018. godine pet milijardi KM.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac rekao je za “Glas Srpske” da ne čudi usporena kreditna aktivnost u prvom polugodištu ako se uzme u obzir činjenica da su mnogi privredni subjekti bili zatvoreni zbog pandemije virusa korona, a građani se suzdržavali od potrošnje.

Međutim, on ističe da se može očekivati da potražnja za kreditima u idućem periodu bude veća uprkos neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji.

“Porodice koje su imale dosta prihoda po osnovu doznaka iz inostranstva prinuđene su sada da se dovijaju na razne načine da obezbijede novac za zimnicu i drva, jer doznaka više nema”, rekao je Grabovac.

On je podsjetio da su Vlada Srpske i dobar dio lokalnih zajednica uložili napor da obezbijede finansiranje za privredne subjekte koji su privremeno morali obustaviti rad, a sve sa ciljem da se zadrži nivo privredne aktivnosti i sačuvaju radna mjesta.

“Krećući se u tom pravcu, Garantni fond Srpske daje garancije za  kredite privredi, što bi trebalo donekle da relaksira situaciju. Očekuje se da brojni privredni subjekti dođu sada u stanje potrebe da posežu za zaduženjima kako bi održali likvidnost i zadržali radna mjesta”, rekao je Grabovac.

Depoziti

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS ukupni depoziti na kraju juna ove godine iznosili su 6,32 milijarde maraka. Podaci pokazuju da se 3,6 milijardi maraka odnosi na depozite građana, a preostali iznos na javna i privatna preduzeća, te neprofitne organizacije i bankarske institucije.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login