Kako se Evropljani šale na račun svojih susjeda

Evropa se nalazi u migrantskoj/izbjegličkoj krizi, Grčka ima svoju finansijsku krizu, Schengen je suspendovan, a diljem EU se održavaju anti-EU protesti, kao i britanski Brexit.

Ipak, mjesta za šalu po svjetskim medijima još uvijek, ima – što je dokaz da se i u teškim vremenima uvijek može naći zanimljiv sadržaj koji će odvratiti pažnju s naslova crne hronike i sumnjivih političkih poruka.

Kada se sve sabere i oduzme, shvatimo da stereotipi “glupi Bosanac”, “lijeni Crnogorac”, “škrti Slovenac” i slični – nisu samo dio “kulturne baštine” građana koji su geografski smješteni na Balkanu.

Finci se vole šaliti na račun Šveđana, a najpopularnija šala je: Koja je razlika između Šveđana i Finaca? Šveđani imaju dobre komšije.

Jedna fudbalska šala Engleza na račun Nijemaca glasi: Njemački fudbaleri su kao njemačka hrana, ako nisu uvezeni iz Poljske – ništa ni ne valjaju.

Jedino Italijani, od svih zemalja u Evropi, vole zbijati šale na svoj račun, kao recimo “nikada ne pričaj sa italijanskim vozačem autobusa – trebaju mu ruke za to”.

Italijani, sami o sebi: Razlog zbog kojeg je Isus Italijan je taj što bi samo italijanski sin živio sa majkom do 30. godine. Samo Italijan misli da mu je majka djevica, a samo majka iz Italije može misliti da joj je sin Bog.

Belgija i njeni susjedi

Belgijanci “imaju pik” na “škrte” Holanđane, dok zemlje koje se nalaze u komšiluku Belgije, građane te zemlje smatraju “malo glupima”.

Kako počinju holandski recepti za hranu: Posudiš šest jaja, 200 grama brašna, pola litre mlijeka…

Zašto Belgijanci imaju pomfrit, kad Arapi imaju naftu? Zato što su Belgijanci birali prvi. A šta majka Belgijanka uradi kada joj je bebina kupka previše vruća? Stavi rukavice na ruke.

Belgijanci o Holanđanima: “Obuci kaput, draga”, govori Holanđanin supruzi”. “Zašto”, pita ona, “da li to izlazimo vani?”. “Ja izlazim, ali ću smanjiti grijanje prije nego što krenem”.

Belgijanci o arogantnim Francuzima: Zbog čega su izabrali Galskog pijetla kao simbol države? Zato što samo pijetao može pjevati dok je do koljena u izmetu.

I druge zemlje iz svih krajeva Evrope šale se na račun svojih komšija

Britanci o Škotima: Englez, Irac i Škot planiraju dernek. “Ja ću donijeti šest krigli piva”, kaže Englez. “Ja ću donijeti šest krigli Guinnessa”, kaže Irac. “Ja ću povesti šest prijatelja”, kaže Škot.

Portugalci o (oholim) Špancima: “Tata”, priziva mali Španac svoga oca. “Kada odrastem, želim biti kao ti”, kaže. “To je lijepo, a zašto”, pita ga ovaj: “Zato da bi mogao imati sina kao ti”.

Danci o (oholim) Šveđanima: Koja je najbolja stvar koja je iz Švedske došla u Dansku? Prazan trajekt.

Nijemci o Poljacima: Kada je Božić u Poljskoj? Dva dana nakon Božića u Njemačkoj.

Švicarci o (ne baš tako pametnim) Austijancima: Zbog čega je austrijska zastava crveno-bijelo-crvena? Da se na zbune kada je postavljaju.

Austrijanci o dosadnim Nijemcima: Osnovna razlika između Austrijanaca i Nijemace je to što bi Nijemci voljeli da razumiju Austijance, ali ne mogu, a Austrijanci razumiju Nijemce – iako to ne bi htjeli.

Slovaci o Česima: Šta je potrebno da Česi budu sretni? Ne mnogo, sve dokle svi imaju manje od njih.

Na kraju krajeva, čini se da nismo mnogo različiti, samo pričamo nekim drugim jezikom.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login