Kako da sprečite pojavu dijabetesa

Gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, neki su od uzroka koji dovode do dijabetesa.

Kako bi sprečili bolest koju s razlogom nazivaju tihi ubica, jer uništava sve organe, potrebno je konzumirati kurkumu, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i špinat.

Kurkuma sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes. Potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kurkume, ali su prvi rezultati obećavajući. Jagode bi trebalo jesti redovno.

Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa.

Eksperimenti su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi. Sir i jogurt takođe su efikasni u prevenciji dijabetesa, ali isključivo nemasni.

Eksperti vjeruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži resveratrol, koji pomaže funkciji šećera u krvi regulišući insulin. Treba ga piti umjereno, jednu čašu uz ručak.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin.

Jabuke sadrže antocijanin koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Špinat je bogat hranljivim materijama.

Britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje špinat dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.

Izvor: Novosti

You must be logged in to post a comment Login