Građani BiH u bankama drže 11 milijardi KM

Depoziti građana BiH krajem septembra dostigli su rekordnih 11,02 milijarde KM.

Saopšteno je to iz Centralne banke BiH povodom Svjetskog dana štednje, iz koje ističu da depoziti građana posljednjih godina bilježe konstantan rast.

U Službi za odnose s javnošću Centralne banke rekli su da 57,6 odsto od ukupnih depozita u komercijalnim bankama čine upravo depoziti građana.

“U poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine, depoziti su porasli za čak 770,9 miliona KM, ili 7,5 odsto”, saopštili su iz ove banke.

Kako ističu, građani drže depozite u domaćim bankama i pored niskih kamata. Oročeni i štedni depoziti rastu manjim intenzitetom i na godišnjem nivou su imali porast od 0,6 odsto, ili 34,2 miliona KM. Istakli su da znatno brže rastu transakcioni računi, koji su u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli za 17,4 odsto, ili 411,4 miliona KM, dok depoziti po viđenju bilježe porast od 13,1 odsto, ili 325,3 miliona KM.

U Centralnoj banci BiH kažu da je evidentan snažniji porast depozita u domaćoj valuti, jer su na kraju 2012. godine u ukupnim depozitima stanovništva učestvovali sa 36,4 odsto, a sada su dostigli gotovo 50 odsto.

“Depoziti stanovništva u KM valuti iznose pet milijardi, a depoziti u evrima iznose 5,47 milijardi KM”, rekli su u Centralnoj banci BiH.

Dodali su da depoziti stanovništva rastu uprkos činjenici da prosječne plate i penzije ne bilježe značajan porast.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT, rekao je da taj pozitivan trend u BiH traje zadnjih deset godina i da je došlo do normalizacije koja, ipak, još nije završena.

“Bilo bi normalno da depoziti građana dosegnu i 70 odsto od ukupnih depozita, što je situacija koju imamo u okolnim zemljama. Trendovi govore da se u bankarstvu odvija pozitivna promjena što se tiče depozita”, rekao je Đogo.

Istakao je da je dobro za naš bankarski sistem da se banke sve više oslanjaju na domaće depozite, jer se time unosi stabilnost u finansijski sistem.

“Kada se banka oslanja na izvore iz inostranstva postoji mogućnost da ti depoziti presuše, da ih neko naglo izvuče i tako dolazi do krize u bankarskom sistemu”, naglasio je Đogo.

Dodao je da nije siguran ko od građana štedi u BiH jer nema podatak o strukturi štediša, ali da postoji mogućnost da dolazi do raslojavanja, te da na jedan procenat bogatijeg stanovništva otpada veći dio štednje.

I Samir Lačević iz Udruženja banaka BiH kaže da se duži niz godina bilježi značajan rast štednje, što je potvrda dobrog povjerenja građana prema bankama.

“Veoma smo zadovoljni takvom situacijom, ali se otvaraju i druga pitanja, jer je u ekonomskim teorijama neprirodna situacija skroman rast BDP-a, i istovremeno značajan rast štednje. Postoji više razloga za to, među kojima je neizgrađenost finansijskog tržišta koji nije u mogućnosti da apsorbira viškove novca koje imaju građani”, rekao je Lačević.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login