Facebook počinje označavati lažne vijesti uoči izbora u Njemačkoj

Facebook prije izbora u Njemačkoj planira označiti lažne priče na društvenoj mreži, a neke od njih su već počele dobijati oznaku upozorenja. Kompanija od prošlog mjeseca u SAD-u pokušava smanjiti širenje lažnih vijesti, a sada će to pokušati učniti i u drugim zemljama.

Izbori u Njemačkoj bi se trebali održati u septembru, a njemačka obavještajna agencija je već upozorila na širenje dezinformacija, uključujući i lažne priče koje su kreirane kako bi utjecale na izbore.

Facebook je u fazi testiranja koje se sprovodi uz pomoć organizacija koje su se obavezale međunarodnoj mreži za provjeru činjenica koju je uspostavila novinarska organizacija Poynter. Kada korisnik objavi link koji je označen kao lažan, ispod njega se nalazi znak upozorenja koji znači da priča nije istinita.

Ovi pokušaji usmjereni su na “najgore od najgorih” kad su u pitanju lažne vijest, kazali su iz kompanije. Test će u Njemačkoj početi u roku od nekoliko sedmica. Međutim, na stranicama Poyntera nema nijedne njemačke organizacije.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login