Evo kako ćete biti srećniji na svom poslu

Posao je često stresan, ali to ne znači da ne možete biti sretni na poslu – rekao je suosnivač Teama Zach Holmquist.

On kaže da, iako se može činiti da ga je teško postići, osjećaj zadovoljstva presudan je i za zaposlenike i za poslodavce.

„Da biste izbjegli preopterećenje i povećali kreativnost i produktivnost, morate znati da radite u okruženju u kojem možete napredovati“, kaže Holmquist, a sa još nekoliko stručnjaka za karijeru je za Business Insider otkrio i kako možemo biti sretni(ji) na poslu.

Stavite profesionalno usavršavanje na prvo mjesto

Kao mnoga pozitivna iskustva, i sreća na poslu započinje s načinom na koji na gledate; i na posao i na ljude s kojima radite. Stavite profesionalni razvoj na prvo mjesto – biti ćete sretni na poslu ako znate da možete napredovati i učiti u svojoj kompaniji.

Otkrijte šta vas uistinu motivira

Mnogi su ljudi nezadovoljni na poslu jer nisu iskoristili ono što ih motivira – ili nemaju smisla za taj posao ili im pak nedostaje povezanosti sa ljudima.

„Dobro razmislite o tome kako definirate užitak i uspjeh i pogledajte kako se to odnosi na ono što radite. Možda postoji veza između onoga što vas stvarno motivira i odnosa prema projektima u kojima sudjelujete ili timovima u kojima radite“, kaže osnivačica i direktorica Harmony Strategies Group Kira Nurieli.

Napravite pregled ulaganja i u skladu s tim mijenjajte stvari

Sljedeća tri dana popišite sve zadatke na poslu i izvan njega i zabilježite koliko vas što iscrpljuje. Uključite i slobodne aktivnosti.

„Nakon tri dana pregledajte svoj bilans. Zapitajte se postoje li neke promjene koje možete napraviti kako biste radili manje onoga što vas iscrpljuje, a više onoga što vas ispunjava“ kaže licencirana psihoterapeutkinja u BetterUpu, Sarah Greenberg.

Radite kratke pauze

„Odvojite 15-ak minuta dnevno za sebe kad ste na poslu – bilo da je to meditacija, šetnja, istezanje ili slušanje glazbe, ako sebi dopustite više slobodnih trenutaka, osjećat ćete se prizemnije i biti ćete uzbuđeniji zbog posla koji radite i pod manjim stresom“, savjetuje menadžerica za razvoj u Rise Smart-u, Penelope Brackett.

Napravite ‘sretnu listu’

„Prestanite se uspoređivati s neznancima na Internetu i napravite listu vlastitih postignuća i kvaliteta“, savjetuje direktorica i osnivačica Career Contessa, Lauren McGoodwin.

„Podsjetite se zašto ste se na samom početku radovali svom poslu. Većinu vremena smo uzbuđeni što započinjemo s novim poslom, ali s vremenom, kako se stres povećava, gubimo iz vida ono što je u njemu bilo uzbudljivo“, kaže životna trenerica Esther Gonzalez Freeman.

 Budite disciplinirani u odmoru

„Da biste ostali produktivni i angažirani, važno je dati prednost brizi o sebi i odrediti da vam spavanje, hidratacija, prehrana i vježbanje budu prioriteti; inače nećete biti sretni na poslu ni drugdje“, upozorava životna trenerica iz New Yorka Shefali Raina.

Ne budite dostupni 24/7

„Osim ako je riječ o izvanrednoj situaciji ili nekoj posebnoj okolnosti, zaposlenici ne bi trebali biti dostupni 24 sata dnevno, a tvrtke ne bi ni trebale provoditi politiku koja nalaže da vam je telefon uvijek uključen. Ono što svima treba je sretna radna snaga“, kaže Holmquist.

Izgradite mrežu kontakata

Neki od najdubljih odnosa u životu počinju na poslu. Potrebni su nam prijatelji, mentori i savjetnici da nam kažu i kad odustati od neke ideje, da nam daju stručne savjete, da nas razvesele i pomognu nam da pronađemo rješenja.

„Izgradnjom mreže kontakata mislim na razvijanje smislenih odnosa s ljudima kojima se divite i poštujete ih, koji vas podržavaju u vašem napretku i brinu o vašoj sreći, kao i vi o njihovoj“, zaključila je direktorica i suosnivačica Fireball Networka, Deena Baikowitz.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login