Duvanski dim u kasu donio 5,6 milijardi

Duvanski dim jedan je od najpouzdanijih izvora novca za budžete, a naplatom akciza na duvan i njegove prerađevine u prethodnih osam godina prikupljeno je skoro 5,6 milijardi maraka.

Taj broj gotovo je jednak iznosu tri budžeta institucija BiH, koji za ovu godinu sa rashodima za otplatu spoljnog duga iznosi 1,961 milijardu KM.

Zakon o akcizama u primjeni je od 1. jula 2009. godine, a na osnovu njega Uprava za indirektno oporezivanje BiH svake godine određuje iznos akcize. S obzirom na to da je taj namet konstantno rastao, uglavnom je dolazilo i do povećanja budžetskih prihoda. Prihod od akciza na duvan i duvanske prerađevine u 2016. iznosio je 807,73 miliona, dok je godinu ranije prikupljeno rekordnih 811,53 miliona maraka.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević kaže da je od 2009. godine, od kada je počela primjena odluke o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete, smanjen broj izdatih markica za cigarete, a povećan za duvan za pušenje. Viši nameti podstakli su i crno tržište, ali je UIO akcijama pokušavao da zaustavi tu negativnu pojavu.

“Svako povećanje poreskog opterećenja utiče i na želju pojedinaca da se bave nezakonitom prodajom ovih proizvoda, jer je i zarada puno veća. UIO je imao veliki broj akcija u kojima su oduzete velike količine cigareta, duvana u listu i rezanog duvana. Posebno izdvajamo akcije ‘List’, ‘List 1’ i ‘List 2’ kojima su presječeni veliki lanci šverca i uhapšeno više desetina osoba, među kojima su bili i organizatori ovih kriminalnih aktivnosti. Oduzeto je i deset mašina koje su služile za rezanje duvana i pripremanje za prodaju na crnom tržištu”, kazao je Kovačević.

Zanimljivo je da su, uprkos stalnom rastu akciza, one i dalje znatno niže u odnosu na EU sa kojima treba da budu usaglašene. U međuvremenu je EU dodatno podigla taj namet i odmakla BiH, a Kovačević kaže da je kreiranje politike indirektnog oporezivanja u BiH u nadležnosti Upravnog odbora UIO i da će to tijelo odlučiti da li će biti nastavljen rast akcize.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH u prvi plan ističu negativne posljedice rasta akciza navodeći da su više puta ukazivali na činjenicu da je visoko akcizno opterećenje na duvanske proizvode uticalo na povećanje obima ilegalnog tržišta.

“Rast akciza ubrzanim intenzitetom ne utiče samo na gubitke kompanija koje legalno posluju, već i na čitavu ekonomiju. Zakon o akcizama nametnuo je iznimno agresivan rast akcize na cigarete”, naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da bi rast prihoda od akciza na cigarete trebalo da bude iskorišćen i za namjenske programe poput liječenja oboljelih od karcinoma.

“Sada taj novac odlazi za klasičnu budžetsku potrošnju, odnosno u budžete entiteta i institucija BiH”, kazao je Pavlović i dodao da zbog stalnog poskupljenja cigareta opada njihova kupovina i broj pušača te da nema prostora za dodatno povećanje nameta.

Ukupan prihod

UIO BiH je od svih vrsta akciza u 2016. prikupio 1,455 milijardi, što je za 41,67 miliona više u odnosu na 2015. godinu. Najviše novca prikupljeno je od akciza na duvan i duvanske prerađevine, a najmanje na bezalkoholna pića.

Prihod od akciza na duvan i duvanske prerađevine (miliona KM)

* 2016. – 807,73

* 2015. – 811,53

* 2014. – 757,93

* 2013. – 727,10

* 2012. – 758,36

* 2011. – 716,30

* 2010. – 556

* 2009. – 449,40

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login