Djecu treba kažnjavati, ali ne batinama

Bh. društvo nije daleko odmaklo od izreke “batina je iz raja izašla” jer roditelji i dalje nestašluke mališana kažnjavaju šibom, kaišem, oklagijom ili sličnim “vaspitnim alatima”, a ćuške i šamare je nemoguće iskorijeniti jer u našoj tradiciji prevladava mišljenje da je to normalno.

To su pokazala istraživanja koja govore i da batine najviše dobijaju djeca uzrasta od jedne do tri godine. Batina nije iz raja izašla, kažu stručnjaci, koji su se okupili u Doboju na okruglom stolu “Tjelesno kažnjavanje djece”, nego je iz raja prognana. Djecu, smatraju, treba kažnjavati, ali ne batinama.

“Statistika kazuje da gotovo 50 odsto ispitanika (to je istraživanje rađeno prije dvije godine u BiH) smatra da je fizičko kažnjavanje djece u kući sasvim dozvoljeno i da je krajnje legitimno”, navodi Elizabeta Lukačević iz Biroa za ljudska prava Tuzla.

Ivana Zečević, psiholog, kaže da se često roditelji brane time što kažu: “Pa i mene su tukli i vidi me kakav sam.”

“Često znaju roditelji da kažu: ‘Pa, samo sam malo tresnuo.’ Šta znači malo tesnuti? Udariti dijete po ruci, obrazu, guzi, šta to znači malo”, pita se ona.

Biro za ljudska prava iz Tuzle u saradnji sa UNICEFom i Mrežom za borbu protiv nasilja nad djecom (NEVAC) pokrenuo je inicijativu za izmjenu porodičnih zakona u oba bh. entiteta.

Izmjenama zakona bi se fizičko kažnjavanje djece prepoznalo kao neprihvatljivo ponašanje roditelja i podrazumijevalo bi određene sankcije. Prevencija je, poručuju u NVO sektoru, ipak važnija.

“Pogotovo da se izbaci iz glava ljudi to da je dijete vlasništvo roditelja i da oni mogu ako su ga rodili raditi od njega šta hoće, pa i da primjenjuju silu nad njim”, kaže Omir Tufo iz Centra za promociju civilnog društva.

Od zemalja regiona, Slovenija, Makedonija i Hrvatska usvojile su zakone kojim je zabranjeno fizičko kažnjavanje djece, a još 50 zemalja u svijetu ima ista ili slična zakonska rješenja.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login