Djeca bi trebala biti aktivna najmanje devedeset minuta svakog dana

Umjesto svakodnevne jednosatne umjerene fizičke aktivnosti, djeca bi trebala biti aktivna najmanje devedeset minuta svakog dana, upozorava norveški ekspert Lars Bo Andersen. 

Sa svojim kolegama, on je sproveo istraživanje o tome kakav su utjecaj na zdravlje imale fizičke aktivnosti 1.732 djece iz Danske, Estonije i Portugala, uzrasta od devet i petnaest godina.  

Uporedili su svakodnevno vrijeme fizičkih aktivnosti i izmjerili rizik od razvoja srčanih oboljenja. Utvrdili su da su djeca koja su duže bila fizički aktivna imala znatno manje izgleda za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Naprimjer, kod devetogodišnjaka koji su svakoga dana imali 116 minuta umjerenih do nešto zahtjevnijih aktivnosti, kao i kod tinejdžera koji su dnevno bili 88 minuta fizički aktivni, ustanovljeno je manje rizičnih faktora, objavili su po završetku istraživanja norveški naučnici.

Kardiovaskularne bolesti još su najveći ubica u razvijenim zemljama, a Norvežani su upozorili da se visok krvni pritisak i povišeni nivoi takozvanog lošeg holesterola, fizička neaktivnost, višak kilograma i dijabetes razvijaju od djetinjstva.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login