Cvijeće za sušno ljeto

Tražite li biljku koja je pogodna za ljetnu sušu, a može se saditi u vrtu i u cvjetne posude na balkonima, dobar odabir je Begonia semperflores. Krase je kožasti zeleni listovi, a cvjetovi joj mogu biti bijeli, roza ili crveni. Sadite li gomoljastu begoniju, za nju odaberite polusjenu. Za sunčani položaj dobar je odabir i Alternathera, koju krase crveni ili žuto-zeleni listovi, zbog kojih se i sadi. Pogodna je za obrube na cvjetnim gredicama. Na obrube možete zasaditi i Agerathum, niski cvijet s plavim, bijelim ili roza cvjetovima poznatiji i pod imenom mirisna kunica.

Odaberete li Gazaniju, nećete imati problema zasadite li je na sunce ili u hladu, a ne muče je ni suša ni vlaga. Ne voli jedino oblake pa će njezine cvjetne glavice kada je oblačno ostati zatvorene. Na vrtne gredice možete saditi i pelargonije, a vodenike smjestite u hlad stabala. Dalijama odgovara sunčani položaj, na kojem će se dobro snaći i petunije, ali uz uvjet da ih puno prihranjujete, jer su osobito gladne biljke i traže bogato tlo. Verbena i Salvia česte su i na gredicama i u cvjetnim posudama.
Obje biljke vole sunce. I dok je Salvia otporna na bolesti i štetnike, Verbena je osjetljiva na pepelnicu koja je često napada. Na gredice možete zasaditi i cinije i nevene, koji se razmnožavaju sjemenom. Sušu i teška vremena podnose i pustinjska ruža te prkos.

Kod njege biljaka važno je i njihovo zalijevanje. Dnevne temperature su sve više, zemlja se tokom dana isušuje pa cvijeće treba redovno zalijevati. Za to su najbolji sistemi za navodnjavanje, ako ih je moguće provesti. Ako zalijevate polijevanjem, pazite da to ne radite dok su i biljke i zemlja tople. Najbolje je rano ujutro ili kasno navečer. Kako biste smanjili isušivanje tla, a ujedno i potrebu za učestalim zalijevanjem, biljke u cvjetnjaku možete malčirati. Za to možete koristiti šljunak ili neke od prirodnih materijala, kao što je kora drveta. Ako ste u potrazi za cvijećem koje će sljedećih godina da ukrasi vaš vrt, razmislite o Gaillardiji. Prelijepa žbunasta višegodišnja biljka ima cvjetove koji liče na tratinčicu.

Izvor: Oslobođenje

You must be logged in to post a comment Login