Četiri stvari koje morate znati prije nego djetetu date sladoled

Zabranjeno je najslađe. Zato, koliko god se vi trudili vašoj djeci osigurati isključivo zdravu prehranu, ona će jedva dočekati da probaju sladoled, čokoladu i druge slastice koje možda nisu na glasu kao najzdravije.

No kada svom djetetu uopće možete ponuditi omiljenu ljetnu poslasticu, sladoled?

Ako je riječ o kupovnom sladoledu, preporučuje se uvođenje sladoleda tek nakon godine dana. Iako je napravljen od punomasnog mlijeka i vrhnja, pasteriziran kako bi se osiguralo uklanjanje bakterija, bebe mogu biti osjetljive na mliječne proteine i druge njegove sastojke. Osim toga, sladoled je siromašan hranjivim tvarima. Gotovo svi sladoledi na tržištu sadrže konzervanse, masti, šećer, umjetne sastojke i boje za hranu, a i samima vam je jasno da oni nisu najbolji odabir za same početke dohrane.

Naravno, svom djetetu možete ponuditi sladoled iz kućne radinosti koji možete napraviti od jogurta koji ste pomiješali s voćem koje ste već uveli u prehranu, a potom dobivenu smjesu zaledili.

Ipak, prije nego što svom djetetu ponudite sladoled, razmislite o ove četiri stvari:

1. Vodite računa o mjestu na kojem kupujete sladoled

Sladoledi moraju biti pravilno skladišteni, a ako niste sigurni u sanitarne uvjete i uvjete skladištenja, radije izbjegnite kupnju na takvim mjestima.

2. Provjerite sastojke Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažljivo pročitajte popis sastojaka prije nego ponudite sladoled svom djetetu. Određeni sastojci, poput orašastih plodova, kikirikija, jagoda i bojila, mogu izazvati alergijske reakcije.

Zato odaberite jednostavniji sladoled bez previše dodatnih sastojaka.

3. Ne pretjerujte

Na samom početku uvođenja sladoleda svom djetetu ponudite tek žlicu ili dvije te nemojte dopustiti da on zamijeni konkretan obrok. Također, prečesta konzumacija sladoleda, zbog velike količine šećera koji sadrži, može uzrokovati kvarenje zubi, ali i prekomjernu težinu.

4. Ponudite alternativu

Osim zaleđenog voćnog jogurta iz kućne radinosti, svom djetetu možete ponuditi i druge alternative. Domaći voćni sokovi, ohlađeni voćni pirei ili hladne kriške voća mogu utažiti djetetovu želju za slatkim, a istovremeno mu dati osjećaj kao da jede sladoled.

Izvor: Index.hr

You must be logged in to post a comment Login