BiH prvi put odobreno korištenje CEF fonda

Bosni i Hercegovini odobreno je korištenje novca iz CEF fonda.

Zahvaljujući naporima ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske, Bosna i Hercegovina zajedno s ostalim zemljama iz regiona prvi put bit će u prilici da koristi fond Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF), namijenjen za ulaganje u infrastrukturu Evropske unije u području saobraćaja, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Osnovni cilj CEF fonda je uklanjanje prepreka za neometan promet osiguravajući visok nivo sigurnosti svih učesnika, socijalnih i ekoloških standarda, a s ciljem povećanja stepena mobilnosti i tržišne integracije EU.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u narednom periodu obaviti će konsultacije s nadležnim entitetskim organima, kao i Brčko Distrikta, te ih blagovremeno i adekvatno upoznati s mogućnošću apliciranja prema sredstvima CEF fonda.

Predviđeni budžet CEF fonda za Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje iz regiona je 40 miliona eura, dok je krajnji rok za podnošenje aplikacija za korištenje 7. februar 2017. godine.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine će u narednom periodu i dalje intenzivno preduzimati aktivnosti za osiguranje sredstava iz EU fondova, iz kojih će biti moguće dalje unapređenje svih infrstrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Fena

You must be logged in to post a comment Login