Aplikacije zaražene virusom koji se prenosi na vaš mobitel

Google je pronašao 150 aplikacija koje su zaražene malicioznim virusom koji sa vašeg računara lako prelazi na mobilni telefon.

Malicozni softver, poznat također kao malware, koji je kružio od oktobra 2017., pronašao je i Googleu prijavio Palo Alto Networks.

Nakon što ih Google ukloni, aplikacije više nisu dostupne putem Play storea, prenosi Daily Mail.

Neke od ovih aplikacija stotine puta ste downloadovali, ali nakon što ih je Google uklonio, više nisu dostupni putem Google Play Storea.

Međutim, još uvijek može biti zakačen na gadžete nesumnjivih korisnika, a njegova funkcija svodi se na prenošenje virusa sa zaraženog softwere-a na vaš smartphone prilikom njegovog punjenja ili preuzimanja dokumenata sa računara.

Maliciozni softver ne napada Android uređaje, ali može naškoditi vašim privatnim podacima ukoliko zaraženi gadžet stavite u vaš računar.

Jednom instaliran u kompjuter, može napasti i presnimiti vaše šifre, brojeve kreditnih kartica, lozinke i društveno sigurnosne brojeve.

Neke od zaraženih aplikacija poput “Naučiti skrojiti odjeću” pokazuje ljudima kako da dizajniraju odjeću i sašiju je po modelu uzorka, ili prikazuje slike bicikla namijenjenog za gimnastički trening, navodeći ljude da na taj način pronalaze ideje za svoje gimnastičke pokrete.

Kako bi djelovali legitimno, za fileove su upotrijebljena lažirana imena poput “Android.exe,’ ‘my music.exe,’ ‘COPY_DOKKEP.exe,’ ‘js.exe,’ ‘gallery.exe,’ ‘images.exe,’ ‘msn.exe’ and ‘css.exe”, tako da računari korisnika koji su preuzeli bilo koji od pomenutih fileova putem Android aplikacije mogu biti zaraženi virusom.

Istraživači pretpostavljaju da operateri koriste različite kompjutere prilikom kreiranja aplikacijskih kodova, i nisu sve aplikacije od istog operatera niti imaju iste fileove u Windows-u.

Vjeruje se da su neki od ovih kompjutera sklopljeni i “upakovani” sa malware-om, dopuštajući software-u da pronađe vlastiti put do aplikacije.

Prema Google-ovom izvještaju, postoji jedan ključni file predstavljen u svim uklonjenim aplikacijama- ulazna šifra koju hakeri koriste za Windows uređaje kako bi pratili korisnike.

Kako biste virus zaobišli, preporučuje se da navedene aplikacije odmah uklonite opcijom delete:

Baby Room

MotorTraiL

Tattoo Name

Car garage

Japanese Garden

House Terrace

Skirt Design

Yoga Meditation

Shoe rack

Unique T-shirt

Mens Shoes

TV RuanG TaMu

Idea Glasses

Fashion Muslim

Bracelet

Clothing Drawing

Minimalist Kitchen

Nail Art

Ice cream stick

Roof

Children Clothes

Home Ceiling

PoLa BaJu

Living room

Bookshelf

Knitted Baby

Hair Paint

Wall Decoration

Painting Mahendi

Bodybuilder

Couple shirts

Unique Graffiti

Paper flower

Night gown

Wardrobe Ideas

Dining table

Gymnastics

Use Child

Window Design

Hijab StyLe

Wing Chun

Fencing Technique

You must be logged in to post a comment Login