Analiza javnih nabavki u mjesecu maju

U proteklom mjesecu objavljeno je 2.313 tendera što je za 24,4 odsto manje nego u maju 2019. godine, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.

Od ukupnog broja objava 65 odsto je objavljeno u FBiH, 32 odsto u RS-u i tri odsto u Brčko Distriktu. Sličan odnos je bio i prethodnih godina kada se u obzir uzme regionalna zastupljenost. 

Kada se posmatra period prvih pet mjeseci ove godine i uporedi sa prethodne dvije, znatno je smanjenje broja objavljenih javnih nabavki.

Pregovarački postupak u u maju 2020. godine korišten je 43 puta što je za 23 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Uporedbom prvih pet mjeseci ove godine sa prethodnom, broj pregovaračkih postupaka je porastao za čak 88 odsto.

“Nabavke medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju u maju 2020. godine su razmjerne broju nabavki u prethodne tri godine. Javne nabavke se polako stabilizuju. U odnosu na mart i april ove godine zabilježen je blagi porast broja tendera kada je objavljeno 26,5 odsto manje nabavki nego u istom periodu prošle godine. No ipak ovaj rast je nedovoljan s obzirom da broj tendera iz godine u godinu raste u prosjeku do 10 odsto.”, saopšteno je iz agencije Briefing.

You must be logged in to post a comment Login