15 stvari za koje ne treba da se izvinjavate

Često se izvinjavamo zato što nam je previše stalo do mišljenja drugih, ili jednostavno mislimo da je tako učtivo i pristojno.

Toliko smo navikli često izgovarati beskrajnim „izvini“, da apsolutno zaboravljamo na situacije kada to uopšte ne treba raditi.

I evo, kao minimum 15 stvari, za koje neme potrebe da se izvinjavate, čak, i ako ne mislite tako. Stvari za koje ne treba da se izvinjavate:

1. Ne izvinjavajte se za svoja nesavršenstva – kao spoljna tako i unutrašnja. Svako od nas ima mnogo vrlina i mana, ali to je ono što nas čini jedinstvenima.

2. Ne izvinjavajte se što ste izbrisali ljude koji su samo trovali vaš život, bez obzira koliko ste ih dugo i dobro poznavali.

3. Ne izvinjavajte se za to što ste postali malčice opreznije, nego ranije.

4. Ne izvinjavajte se za svoje greške i neuspjehe: vi ste taj koji se usudio, pokušao i napravio ispravne zaključke, a neko drugi nije smio, čak, ni da počne. I ko je sad na dobitku?

5. Ne izvinjavajte se za to, što više ne možete volieti onog, koji vam je nanosio bol.

6. Ne izvinjavajte se za to što ste nekad vierovali pogrešnim ljudima, zato jer je to bila i bolna, ali neophodna lekcija.

7. Ne izvinjavajte se što slavite nešto bez značajnog razloga, jer mala proslava ne mora biti obavezno povezana sa nekim praznikom ili važnim događajem.

8. Ne izvinjavajte se za izrečenu istinu.

9. Ne izvinjavajte se što izražavate sopstvene emocije i ne skrivate ih.

10. Nikad se ne izvinjavajte za postupke drugog čovieka, čak i ako osiećate da se njegova dejstva vas ne tiču.

11. Ne izvinjavajte se što posiedujete svoju tačku gledišta i svoja ubieđenja.

12. Ne izvinjavajte se zbog toga ako nekoga odbijete: to je vaš izbor i imate pravo na njega.

13. Ne izvinjavajte se za svoju radoznalost i za to što ne prestajete da se interesujete za stvari koje vas okružuju, za predmete, ljude i događaje; za to što ne prestajete postavljati pitanja i tražiti odgovoriena njih.

14. Nikada i ni pred kim se ne izvinjavajte za to što ostajete vierni svom snu.

15. Ne izvinjavajte se za to, što postajte ono što zaista želite biti.

Izvor: UspešnaŽena.com

You must be logged in to post a comment Login