Lovačko društvo “Čauš” brine o divljači u šumama Bratunca

Lovačko društvo “Čauš“ Bratunac postoji od 1956. godine, kada su bili zajedno sa lovcima iz Srebrenice pod zajedničkim imenom “Bojna“, poslije 1960. su se podijelili, i oni su dobili ime koje nose i danas, a društvo u Srebrenici nosi ime “Javor“.

Ovo lovačko društvo pokriva cijelu opštinu Bratunac, i broji između 150 i 200 članova.

“To je malo lovaca, prije rata mi smo imali 400 i više članova, ali sad je ekonomska situacija teža, nemaju ljudi para. Nije članarina, koja se plaća na godišnjem nivou, problem, nego je problem postati lovac, trebaju razne obuke, uvjerenja, lovački ispit, a sve to košta. Postati lovac danas košta 2-3 hiljade maraka… sama puška je 1000-1500 KM“, kazao je Vidoje Zarić, lovočuvar i sekretar ovog društva.

Lovačko društvo

Kako kaže, krivolova je uvijek bilo, ali se to sve više suzbija, tako da ga je prošle godine bilo u neznatnoj mjeri. Krivolovom se smatra svaki lov mimo sezone, i kada se love životinje koje nisu propisane za taj period.

Lovačko društvo “Čauš“ podijeljeno je na 5 sekcija: Podrinje, Kravica, Fakovići, Vezovac i Cerovac, a sekcije su podijeljene u grupe u kojima je od tri do 10 ljudi, pretežno su grupe vezane za određeni teren koji poznaju.

“U našem kraju lovi se zec, fazan, lisica, divlja svinja, jazavac, divlja mačka, kuna, medvjed, vuk, srndać. Trajno zaštićena jedino je vidra, ona živi pri obalama, hrani se ribom i tako čini dosta štete, ali je zaštićena, stoga ne možemo da je lovimo“, rekao je naš sagovornik, koji lovi već 33 godine i koji je odlikovan zlatnim ordenom Lovačkog saveza Republike Srpske za zasluge i doprinos unaprijeđenju lovstva.

U sezoni im dolaze i gosti-lovci, takođe i oni odlaze na lovišta u drugim mjestima, ali u Bratuncu nema nekih takmičenja, naročito otkako im je zabranjeno pucanje u blizini mosta, gdje su organizovali takmičenja u gađanju fazana.

Lovačko društvo

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a godišnje mogu ubiti 21 srndaća, 760 zečeva, oko 500 fazana, 10 medvjeda… A poslije nekog većeg ulova slijedi tradicionalna vožnja kroz grad, gdje se lovina stavlja na auto, što je tradicionalni čin svim lovcima.

Godišnjeg opštinskog budžeta nemaju, opstaju zahvaljujući članarinama i zakupu objekta u kojem je restoran “Lovac“, jer je objekat u vlasništvu lovačkog društva. Od toga plaćaju članarinu Lovačkom savezu, kao i dozvole Ministarstvu.

Aktivnosti društva ne odnose se, međutim, samo na lov.

“Naravno, naše društvo učestvuje u zaštiti životne sredine, učestvujemo u gašenju požara, sađenju sadnica, čišćenju sadnica, uzgoju i zaštiti divljači, iznošenje hrane, soli, odstrel je zadnji, moramo da steknemo uslove za odstrel. Prebrojavamo divljač, šaljemo Ministarstvu dopis i tek kad oni daju saglasnost, možemo otpočeti sa lovom“, rekao je Zarić.

Lovačko društvo Čauš

On kaže da je lov idealna prilika da se poboljša zdravlje i kondicija, ali i da se omladina izvede iz kafića, stoga ga preporučuje svima, pogotovo mladima, koji imaju afinitete i žele da se bave ovim, novi članovi uvijek su dobrodošli.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login