Loše odluke koje sebi nikad neće oprostiti

Ponekad nije potrebno biti vidovit kako bi se uočila sjajna prilika, međutim, ove kompanije i ljudi kao da su u ključnom momentu imali povez preko očiju jer su napravili greške koje će pamtiti do kraja života.

Kodak je odbio digitalnu kameru

Inženjer je direktorima 1975. godine predstavio ideju za kameru koja ne mora da koristi film kako bi pravila fotografije, ali je umjesto oduševljenja naišao samo na podsmjeh. Kompanija je 2012. godine proglasila bankrot jer nije uspjela da se adaptira na novu digitalnu eru.

Jahu je propustio priliku da postane vlasnik Gugla

Tokom Guglovih ranih dana, Jahu, tada jedan od najvećih igrača na internetu, pregovarao je o njegovoj kupovini, ali nikad nije skupio hrabrost da to zaista i učini. Gugl danas vrijedi 500 milijardi dolara, a Jahu 35 milijardi.

Ron Vejn, drugi osnivač Epla

Danas svi znaju za Stiva Džobsa i Stiva Voznijaka, ali Epl je imao i trećeg osnivača, Rona Vejna. Vejn je 1976. godine prodao svoj udeo u kompaniji koji je iznosio 10 odsto za 1.500 dolara. Da to nije učinio, danas bi bio bogatiji za 50 milijardi dolara.

Kompanija koja je odbila ajpod

Originalni tvorac ajpoda bio je Toni Fedel koji je svoju ideju ličnog muzičkog plejera prvo ponudio kompaniji pod imenom RealNetworks koja ga je odbila. Fedel je nakon toga otišao u Epl i sve nakon tog poteza je postalo deo tehnološke istorije.

Nintendo je napustio Soni i otišao u Filips

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka Soni i Nintendo su zajedno radili na modifikaciji za SNES konzolu. Međutim, došlo je do određenih problema i Nintendo je počeo da radi sa Filipsom na interaktivnom multimedijalnom CD plejeru pod nazivom CD-i. Sa druge strane, Soni je nastavio da radi sam i donio nam Plejstejšn.

Bil Gejts je spasavao Epl

Tokom 1997. godine, kad je Majkrosoft vladao svijetom, kompanija je sa 150 miliona dolara pomogla Eplu da izađe iz teškog perioda, a zauzvrat je tražila određena obećanja. Probajte samo da zamislite kakve telefone bismo danas koristili da se to nije desilo.

Izvor: 24sata.rs

You must be logged in to post a comment Login