Lokalni heroji u doba korone: Vozači, trgovci, apotekari

Radio “Magic” ove sedmice emitujem priče o “Lokalnim herojima u doba korone” u opštinama Milići, Vlasenica, Han Pijesak, Šekovići, Bratunac, Srebrenica i Osmaci.

Treća priča govori o ljudima koji su uprkos pandemiji virusa korona morali da rada, a to su vozači, prodavci, apotekari koji su takođe imali veliku ulogu tokom pandemije.

Osim medicinskih radnika, volontera i drugih koji su se angažovali tokom pandemije virusa korona, na usluzi građanima bili su trgovci i apotekari, a sve vrijeme radili su i vozači kamiona. Zaposleni u trgovinskim radnjama i apotekama bili su u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice, objekti su morali biti konstantno dezinfikovani, a vozačima kamiona kabina je bila jedna vrsta izolacije dok je druga bila obavezna u kućnoj sredini.

Adil Duraković iz milićkog naselja Žutica, vozi za jednu domaću firmu koja vrši prevoz na relaciji BiH – Turska, kaže da je tokom korone na putu bio najduže 20-ak dana.

„Vozio sam na relaciji BiH-Srbija-Bugarska-Turska. Morali smo nositi zaštitne maske i rukavice kad izlazimo iz kabine. Takođe kabinu sam dezinfikovao. Vozio sam u konvoju, imali smo pratnju. Kad se vratim kući bio sam u samoizolaciji do sljedeće vožnje i s obzirom da vozim za domaću firmu nisam imao poseban režim sem kućne izolacije. Što se mene tiče, posao mi se odvijao kao i prije korone. Na granicama nisu bile gužve jer nije bilo putničkih automobila, tako da smo brže prolazili, sad je već situacija drugačija i počinju gužve“, kaže Adil.

Dok su vozači tokom obavljanja posla kao prostor za izolaciju imali kabinu, trgovci su morali da se štite zaštitnim maskama i rukavicama.

Zaposleni u Trgovni „Maja“ u Milićima kažu da su poštovali sve preventivne mjere koje su se odnosile kako na radnike, tako i na sam objekat potvrđuje nam Lucija Perišić vlasnica radnje.

„Nosili smo rukavice, maske, radnju smo dezinfikovali, na ulazu je bila dezo-barijera. Na početku ljudi su bili u panici pa su kupovali veće količine osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava. U jednom momentu došlo je do nestašice ulja, brašana, šećera, toalet papira, ali već za nekoliko dana smo uspjeli da nabavimo dovoljne količine robe“, kaže Lucija čija je radnja tokom pandemije bila na usluzi građanima koji nisu bili u mogućnosti da sami dođu u nabavku.

„Tako je, mi smo u saradnji sa opštinom bili na usluzi građanima starije životne dobi koji, zbog zabrane kratanja nisu mogli da dođu. Bio je aktivan telefonski broj kod vatrogasaca, na koji su mogli da ‘naruče’ potrebne namirnice, mi bismo im upakovali, a oni bi po prijemu platili“, objašnjava Lucija i napominje da nije bilo puno zahtjeva za ovom uslugom što znači da su ipak naši najstariji sugrađani imali nekoga da brine o njima.

Snežana Milosavljević, trgovkinja u trgovinskoj radnji “Palma” u Srebrenici kaže da joj je otežavajuća okolnost u radu bila ta što je dijabetičar, pa je dodatan oprez uvijek bio prisutan.

„Sama ta oprema, maske i rukavice nisu mi bili prijatni da nosim. Takođe neke mušterije su bile neodgovorne i dolazile su u prodavnicu bez zaštitne opreme. Ja smatram da mjesta opuštanju nema, da i dalje treba da poštujemo mjere i vodimo računa kako o sebi tako i o drugima“, kaže Snežana.

Za razliku od prodavnica prehrane na stovarištu građevinskog materijala “Euromix” u Bratuncu kupovalo se u smanjenom obimu, potvrđuje nam Dragica Simić koja već pet godina radi u ovoj firmi.

„Nismo imali prodaju kao recimo prodavnice prehrane, ali bilo je posla u smanjenom obimu. Neko nije dolazio zbog straha, drugi su kupovali samo ono što im je u tom momentu bilo neophodno. Sada je već drugačije. Kako se pojedine mjere ukidaju tako se povećava i obim posla“, kaže Dragica.

Uz hranu i higijenske potrepštine, građani su kupovali i lijekove.

Magistar farmacije Mladen Bojanić zaposlen u “Naj apoteci” u Vlasenici kaže da je kasnila dostava robe na početku uvođenja vanrednog stanja.

„Inače, kod nas lijekovi stižu u roku od 24h, ali pandemija je taj rok pomjerila na dva, tri ili pet dana. To nam je bio problem u početku, ali kasnije se sve stabilizovalo. Naj apoteka je bila dežurna, pacijenti, doktori iz doma zdravlja, doktori iz karantina, mogli su da nas pozovu u bilo koje doba, tako da smo radili 24h, i falilo mi je sna, a neke kolege nisam vidio ni po mjesec dana, jer smo radili u smjenama“, kaže Bojanić i poručuje da iako mjere popuštaju građani treba da primjenjuju pozitivne navike koje nam je korona donijela.

„Preporučio bih građanima da i dalje prave socijalnu distancu, da redovno peru ruke i da je dezinfekcija neophodna, kako bi spriječili taj drugi talas koji mnogi najavljuju. Smatram da smo kao lokalna zajednica dobro savladali ovaj izazov, jer niko od nas nikad nije ni doživio ni preživio pandemiju i nadam se da je ovo poslednja pandemija“, kaže Bojanić.

Od 1. do 5. juna u emisiji “Jutarnji bioritam” radija “Magic”emituju se priče o “Lokalnim herojima u doba korone” u opštinama Milići, Vlasenica, Han Pijesak, Šekovići, Bratunac, Srebrenica i Osmaci

You must be logged in to post a comment Login