Ljekovite vode Gubera liječe razna oboljenja

Prvi doktor koji je skrenuo pažnju na ljekovitost srebreničkih voda jeste dr Hans Duller još početkom 19. vijeka. Naziv Guber voda nastao je nakon što je utvrđeno da ovi mineralni izvori u liječenju kožnih bolesti postižu poseban uspjeh, posebno u liječenju gube čija je epidemija bila na većem području Austro-Ugarske carevine.

Smještena u blagoj kotlini uz lijevu obalu Drine, među planinskim masivima Javor, Tara i Ploven, na nadmorskoj visini od 448 do 630 metara, Srebrenica predstavlja pravu oazu ljepote i zdravlja. Ovaj bosanskohercegovački grad po mnogočemu je poseban. Jedna od njegovih odlika su i nadaleko čuveni izvori ljekovite vode, poznati kao Guber vode. Bosna i Hercegovina je zemlja koja se uistinu može pohvaliti mnoštvom izvora mineralnih i termalnih voda koje se već vijekovima koriste u svrhu liječenja. A neki od najljekovitijih sigurno su ovi u Srebrenici.

vode guber 02

Naučno ispitani izvori

O ovim izvorima pisao je i turski putopisac Evlija Čelebija. On je prvi objavio vijest o mineralnoj vodi na ovom području u drugoj polovini 17. vijeka. Zapisao je da na tom području iz jednog rudnika srebra izvire mala voda, pa ju je narod prozvao srebrena voda. Neki su je zvali i prokletom vodom jer su mislili da je ona uzročnik kokošijoj bolesti, guši ili strumi. Srebrenica u svojim grudima krije zlato, cink i olovo, a utroba zemlje puna je i vode i minerala. Duga eksploatacija ruda ostavila je za sobom brojne rudarske rovove, potkope i korale, što je pogodovalo postepenom formiranju i izbijanju na površinu zemlje brojnih mineralnih vrela.

Prvi doktor koji je skrenuo pažnju na ljekovitost srebreničkih voda jeste dr Hans Duller još početkom 19. vijeka. Naziv Guber voda nastao je nakon što je utvrđeno da ovi mineralni izvori poseban uspjeh postižu u liječenju kožnih bolesti, posebno gube čija je epidemija bila na većem području Austro-Ugarske monarhije. Osim toga, bolesnici su se nakon više tretmana osjećali raspoloženije, a nestajale su mnoge kvrge, otoci, infiltrati te druge promjene na koži. Od tih vremena priča o srebreničkim Guber vodama nije prestala. Vršena su brojna ispitivanja i analiziranja koja i danas traju.

vode guber 03

Navodi se da postoji čak 48 izvorišta, a da je njih 16 i naučno ispitano i postoje nedvojbeni dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima. Neki od tih izvora dobili su i narodno ime ko Srebrenica u svojim grudima krije zlato, cink i olovo, a njena zemlja puna je i vode i minerala. Duga eksploatacija ruda za sobom je ostavila brojne rudarske rovove, potkope i korale, što je pogodovalo postepenom formiranju i izbijanju na površinu zemlje brojnih mineralnih vrelaje ukazuje na vrstu oboljenja za koje se ta voda najčešće koristi. Izvor Ljepotica, Voda za liječenje kožnih bolesti, Mali guber, Očna voda i Crni (Veliki) guber samo su neki od srebreničkih izvora. Ipak, jedan od njih je stekao svjetsku slavu, a to je Crni guber.

Brojna istraživanja

Na Crnom guberu vršene su brojne analize. Prva detaljna analiza vode Crnog gubera izvršena je 1894. godine i tada je proglašen je za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela našeg kontinenta. Čak je smatrana boljom i od čuvene Leviko-vode. Tokom 1898. izvezeno je 200.000 boca Guber vode, a tri godine kasnije kompanija “Matoni” iz Beča izvezla je rekordnih 236.544 boca. Flaširao se i prodavao u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Holandiji, Švedskoj, ali i u Africi i Americi. Nakon Drugog svjetskog rata urađeno je više fiziološko-hemijskih analiza. Godine 1951. zvanično je otvoreno Lječilište “Guber”. Crni guber je od tada poznatih 450 mineralnih voda jedini našao mjesto i u farmakopeji.

vode guber 04

O njemu je i dr Almir Pašagić, rođeni Srebreničanin koji danas živi i radi u Sarajevu kao doktor porodične medicine, napisao i magistarski rad pod naslovom “Korekcija hipokromne anemije Crnim guberom”, a 2008. objavio i knjigu “Guber, ljekovita voda iz Srebrenice”. Doktor Pašagić u knjizi o srebreničkim vodama zapisao je da je Crni guber posebno djelotvoran kod anemije zbog izrazito zastupljenog željeza. Osim kod anemije, zabilježeno je da Crni guber pomaže i kod liječenja slabog apetita, konstantnog umora, psorijaze, ekcema, akni, reumatizma zglobova i kostiju, multiple skleroze, oboljenja sinusa i slično. Danas je mnogo onih koji svaku priliku posjete Srebrenici koriste da bi natočili flaše ljekovite srebreničke vode za sebe i prijatelje. A, nerijetki su oni koji se samo zbog vode upute u Srebrenicu jer im pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.

Izvor: Novovrijeme.ba

You must be logged in to post a comment Login