Lista nutricionista: Ovo je pet idealnih namirnica za doručak

Namirnice koje često konzumiramo za doručak mogu sadržavati visok udio zasićenih masti, što može povećati rizik od visokog holesterola.

Glavni izvor povećanja holesterola je prehrambeni unos, a trebali bismo izbjegavati namirnice bogate zasićenim i transmasnim masnoćama, jer mogu uzrokovati porast lipoproteina niske gustoće, poznatog kao “loš” holesterol.

Ove štetne masnoće često se nalaze u uobičajenim doručcima, poput maslaca, keksa, sira i prerađenog mesa. Stručnjaci stoga preporučuju izbjegavanje doručka koji uključuje kobasice, peciva i punomasni jogurt kako biste smanjili unos ovih masti. Nutricionist Richard Allison savjetuje pet vrsta namirnica koje bismo trebali uključiti u doručak kako bismo održali zdravu razinu holesterola.

“Ako imate povećanu razinu holesterola, ključno je odabrati doručak koji obiluje namirnicama s niskim udjelom zasićenih i transmasnih masnoća, budući da one mogu utjecati na povećanje razine lipoproteina niske gustoće (LDL). Hrana bogata topivim vlaknima i višestruko nezasićenim masnoćama može pridonijeti snižavanju razine LDL-a”, istaknuo je Allison.

Zobena kaša

“Zobene pahuljice izvrstan su izbor jer su bogate topivim vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju razine holesterola. Pokušajte dodati malo svježeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji okus”, savjetuje nutricionist.

Jaja

“Jaja mogu biti dio zdravog doručka za osobe s visokim holesterolom. Samo ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o upotrebi bjelanjaka umjesto cijelih jaja”, kaže Allison.

Grčki jogurt

“Grčki jogurt ima puno proteina i manje masti od običnog jogurta. Birajte obične ili nemasne varijante te dodajte svježe voće i med”, ističe stručnjak.

Tost od cjelovitog zrna

“Birajte hljeb od cjelovitih žitarica umjesto bijelog hljeba, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osjećate siti. Dodajte avokado, maslac od badema ili nemasni krem ​​sir u svoj tost”, predlaže Allison.

Smoothieji

“Smoothieji su odličan način da u jednom obroku dobijete razne hranjive tvari. Koristite bazu od mlijeka ili jogurta s niskim udjelom masnoće i dodajte svježe ili smrznuto voće, špinat i chia sjemenke za dodatna vlakna i proteine”, rekao je nutricionist, piše Story.

You must be logged in to post a comment Login