Lica Srebrenice i Bratunca – Miladin Trišić

Upoznajte vaše sugrađane, otkrijte ko su oni i čime se bave i kroz njih upoznajte bolje vaš grad.

Portal eSrebrenica.ba donosi vam sasvim novu temu u kojoj ćete upoznati Lica Srebrenice i Bratunca svakim danom kroz nekoliko pitanja.

Želite li i vi da postanete Lice Srebrenice i Bratunca? Pišite nam na adresu: info@esrebrenica.ba.

Danas upoznajte Miladina Trišića iz Bratunca.

Ime i prezime, godine, mjesto stanovanja

Miladin Trišić, 21 godina, Bratunac

Čime se bavite?

Prvenstveno studiram, trenutno sam student druge godine ruskog i srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Pored toga radim i kao stručni saradnik glavnog urednika jednog mjesečnog časopisa u izdanju “Dnevnog Avaza”.

Šta radite u slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme se najviše bavim pisanjem i pisanim stvaralaštvom. Imam već izdatu jednu knjigu, jedan napisan roman koji uskoro treba da se štampa, a radim i na trećoj knjizi koja bi trebala biti završena do kraja ljeta

Koju ste knjigu posljednju pročitali?

Posljednja knjiga koju sam pročitao bila je “Lijepi i prokleti”, američki klasik Frensisa Skota Ficdžeralda. Knjiga na jedinstven način opisuje kraj jedne i početak druge vremenske epohe u kojoj se, kroz bogatu galeriju likova, odvija izvanredna radnja protkana temama ljudske borbe, pohlepe i materijalne “groznice”

Zadnji film koji ste gledali?

Zadnji film koji sam pogledao bio je “Moskva suzama na vjeruje“. Nastao prema istoimenom romanu Valentina Černiha, ovaj prvi ruski film, dobitnik prestižne nagrade “Oskar”, oslikava vrijeme komunističke vlasti u tadašnjem Sovjetskom Savezu u kome, kroz niz zapleta, ali i poučnih radnji, odvija se život mladih ljudi zarobljenih u “učmalom” vremenu tadašnjeg doba. Glavni likovi svojim karkaterima jako podsjećaju i na kultne junake slavnog Dostojevskog i svaki od njih u sebi nosi posebnu simboliku vremena u kome su živjeli

Gdje želite da otputujete?

Zavisi… Ako bi se radilo o nekom putovanju u turističkom smislu, odnosno mjestu za odmor, to bi svakako bila neka egzotična mjesta, poput meksičkog Akapulka ili Majamija. Kada bi se radilo o mjestu u kojem bih mogao da živim, a da nije naša zemlja, to bi sigurno bila Amerika. A, na kraju, ako bih trebao negdje da otputujem da pronađem neku vrstu inspiracije, to bi sigurno bila fantastična Italija ili pak velika Rusija

Šta za vas znači “život”?

Za mene je život, odnosno njegovo značenje, svaki veliki ili mali uspjeh koji dolazi poslije, takođe velikih ili malih, problema i životnih prepreka. Svaka borba i istrajnost koje su jače od svega su zapravo sastavni i možda najbolji dio apstraktne imenice “život”. Sve što se desilo, desilo se s razlogom i obrnuto, jer život je period konstantnog cikličnog kruženja dobrih i velikih stvari, svaka individualno u sebi imaju značenje “život”

Da imate jedan dan vlasti, šta biste uradili?

Pa, najviše bih se pozabavio finansijama. Smanjio bih plate svim političarima, sebi prvom, a povećao svim fizičkim radnicima. Ukinuo bih PDV, a uveo filijalu za podršku mladim talentima i, obavezno, smanjio plate svim šalterskim radnicima, oni znaju zašto. Kada bi sve to završio, dao bi otkaz i na svoje mjesto doveo neku ženu – političara, a ja bih se posvetio pisanju knjige “Država – to sam ja”.

You must be logged in to post a comment Login