Kung fu majstor u Srebrenici

U srebreničkom selu Budak živi Isak Džanić. Kao većina stanovništva seoskih predjela u Srebrenici, Džanić živi od obrađivanja zemlje i od uzgoja stoke. Međutim, za razliku od ostalih Srebreničana, Džanić ima jednu posebnu strast, strast prema borilačkoj vještini Kung fu, koje je i zvanični instruktor.

Isak priroda

„Rođen sam 1962. godine u Budaku. Bavljenjem ovom borilačkom vještinom počeo sam 1982. godine u Zagrebu, a pet godina poslije toga sam postao i zvanični instruktor Wushua. Tada je pored mene bio još samo jedan instruktor u cijeloj BiH“, kaže Džanić.

Džanić je bio i u timu koji je inicirao pokretanje Wushu saveza BiH 2001. godine. Zbog bolesti koju je imala njegova majka rano se isključio iz istog, ali je uvijek ostao u kontaktu sa njima.

„Po povratku u Budak pokušao sam da zvanično registrujem klub, ali zbog administrativnih problema nisam uspio. Od 2005. godine držim časove za polaznike u Srebrenici i mogu da kažem da ima dosta zainteresovanih za ovaj kurs“, rekao je Džanić.

Jedan od Džanićevih polaznika osvojio je zlatnu medalju na Državnom prvenstvu u Kung fuu, održanom prošle godine u Tuzli.

„Nekada sam na svojim treninzima imao i po 30 polaznika, danas ih imam negdje oko 15. Najveći problem predstavlja prostor u kojem držim časove, kao i oprema koje nedostaje“, kaže Džanić.

Kung fu

Prve treninge držao je u podrumu i u dvorištu porodične kuće, jer drugog mjesta nije bilo. Trenutno koristi prostoriju u obližnjoj kući jednog komšije koja ne može da primi mnogo polaznika.

„Od Opštine Srebrenica tražio sam prostor u kojem mogu držati treninge. Ne znam šta će od toga biti. Tražio sam i opremu od ljudi koji posjeduju neku, a ne treba im. Trenutno nam je potrebna bilo kakva, jer je ovo vještina u kojoj se morate zaštititi“, istakao je Džanić.

Pored želje za prostorom i opremom sa kojom bi, prema njegovim riječima, mogao dobiti veći broj polaznika, Džanić intenzivno radi i na organizaciji Wushu prvenstva u Srebrenici.

Isak Džanić kung fu

Za organizaciju ovog prvenstva Džanić ima podršku Wushu saveza BiH, ali potrebna je i pomoć Opštinske uprave.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login