U Sasama obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februar, Narodna biblioteka Srebrenica organizovala je izložbu publikacija iz oblasti lingvistike, sa riječnicima i leksikonima koje se nalaze u fondu referalne zbirke kao i radionicu za učenike mješovitih razreda područne škole u Sasama.

Na radionici sa djecom iz Sasa razgovaralo se o izrazima i poslovicama koje su dio naše jezičke kulture, ali i iz jezika drugih naroda. Djecu su uručeni i pokloni u knjigama i školskom priboru.

„Treća godina obilježavanja ovog datuma protekla je i u posjeti biblioteke područnom odjeljenju Sase pri čemu smo, kroz radionicu ‘Zašto se kaže – kako se kaže’, sa djecom razgovarali o izrazima i poslovicama iz naše jezičke kulture, ali i jezika drugih naroda svijeta. Izraze koje svakodnevno koristimo, a ne razmišljamo o njihovom porijeklu kao što su riječi: škola, knjiga, biblioteka, lektira, vikend, kao i poslovice koje čujemo, a razgovarali smo o njihovom značenju“, kažu iz Narodne biblioteke Srebrenica.

Škola u Sasama.

Predstavila se i izložba publikacija iz oblasti lingvistike dio je referalne zbirke biblioteke, a izložba će biti postavljena u Čitaonici biblioteke naredni mjesec dana.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se od 1999. godine u cilju podizanja svijesti o značaju maternjeg jezika i multilingvizma i podsjetnik da je neophodno spriječiti nestajanje pojedinih jezika, budući da podaci pokazuju da godišnje u svijetu izumre približno 25 jezika.

You must be logged in to post a comment Login