U Narodnoj biblioteci Bratunac članarina je besplatna

Narodna biblioteka Bratunac smještena je u samom centru grada, na površini od oko 180 metara kvadratnih.

Vjerovali ili ne, davne 1960. godine, Skupština opštine Bratunac osnovala je Narodnu biblioteku. Danas ona funkcioniše u okviru Centra za kulturu.

Iako je članarina besplatna, i to već četiri-pet godina, na godišnjem nivou ima svega oko 700 članova, a bibliotekari kažu da se plaća članova bi bilo i manje. Od početka godine učlanjeno je 324 čitaoca, a članarine se obnavljaju svake godine. Biblioteka broji oko 29.000 naslova, od toga je najveći dio školske lektire, ali i lijepe književnosti, domaćih i stranih pisaca.

Bibliotekarka Slavica Đurković rekla nam je da se u posljednje vrijeme uglavnom čita beletristika, i to pisci kao što su: Paulo Koeljo, Sidni Šeldon, Trejsi Ševalije, a od domaćih književnica čita se Vesna Dedić i Ljiljana Habjanović. Stariji uglavnom uzimaju laka štiva, dok djeca najviše uzimaju školsku lektiru. Žene više čitaju od muškaraca, i to uglavnom dođu sa spiskom knjiga koje žele da podignu. Međutim, ima i onih koji bibliotekarku pitaju za savjet.

“Pa, dođu, pitaju šta bih im ja preporučila, to su uglavnom djeca koja su osmi ili deveti razred“, kaže bibliotekarka Slavica. Ona nam je rekla da ova ustanova ima malo aktivnosti, uglavnom su to književne večeri.

“Sredinom prošlog mjeseca na književnoj večeri je Aleksandra Mihajlović promovisala svoja dva romana ‘Kroz prstohvat cimeta’ i ‘Zapričavanje, zavaravanje i zavirivanje’ i bilo je 30-40 ljudi. Od tada nije bilo nikakvih dešavanja”, kaže ona.

U biblioteci postoji i Dječije odjeljenje, čitaonica, kao i multimedijalna biblioteka sa četiri računara, za svakoga po nešto, pa ko voli nek izvoli.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login