U Bratuncu premijerno prikazivanje filma “Dvije škole”

U sklopu programa Filmski karavan “Povrata filma” biće prikazan dokumentarni film Srđana Šarenca “Dvije škole” u Domu kulture Bratunac u ponedjeljak, 29. oktobra, od 19.00 časova.

Film je priča o zgradi nekadašnje slavne Travničke gimnazije kroz koju su prošla velika imena, a u kojoj se sada nalaze dvije škole, Katolički školski centar “Petar Barbarić” i JU Mješovita srednja škola “Travnik”. Između dvije škole nalazi se željezna žičana ograda koja razdvaja učenike. Božićni turnir u malom fudbalu je jedini događaj koji spaja učenike ove dvije škole.

Film prati dva kapitena školskih reprezentacija u fudbalu, Muhameda Lepira i Josipa Papka. Obojica su učenici 4. razreda i iako četiri godine idu u istu zgradu, ne poznaju se. Film prati ovu dvojicu mladića tokom priprema za Božićni turnir i sam turnir, dan kada će odmjeriti snage na terenu. Film je urađen u koprodukciji sa Al Jazeere Balkans.

Srđan Šarenac je režiser, producent i scenarist s više od 15 godina iskustva na dugometražnim dokumentarnim i kratkometražnim igranim filmovima, televizijskim serijama i reklamama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Francuskoj.

Režiser filma Srđan Šarenac nagrađen je za najbolji scenarij za film Dvije škole na Filmskom festivalu u Trsatu. Dobitnik je i nagrade za najbolji dokumentarni film u selekciji “Ex-YU u fokusu” Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu.

Ulaz je besplatana.

You must be logged in to post a comment Login