U Bratuncu otvoren prvi „Salon stripa“

Večeras je počeo prvi “Salon stripa Bratunac 2018” koji će ponuditi posjetiocima priliku da se upoznaju sa stripom, a za najmlađe i školu stripa.

Večerašnjem programu prisustvovali su domaći autori, članovi Udruženja strip autora i poštovalaca stripa “Deveta dimenzija” iz Banjaluke koji su predstavili neka od svojih radova poput „Sarajevski atentat“, „Ponori zla“, „Stripovjetke“, “Timoti Tačer” i druge.

„Cilj ‘Salona stripa’ jeste da skupimo sve konzumente stripa na jednom mjestu i da vidimo koliko ljudi u našem gradu ih ima koji i dalje imaju strast prema stripu. Takođe, želimo strip promovisati i među djecom i naučiti ih da čitaju stripove, a ne koriste pametne telefone i internet da se zabave“, rekao je Predrag Milić ispred organizacije ove manifestacije.

Autor stripova Milan Mladić kaže da je nekada strip bio jedan od rijetkih izvora zabave, a često je bio zabranjen od strane roditelja jer se smatrao da utiče na loše ocjene u školi. Danas je strip nešto drugačije, a autoru pruža mogućost da svojim perom kreira jedan čitav svijet, a on je obradio djela Petra Kočića.

„Zajedno sa kolegom Predragom Ikonićem imali smo čast da obradimo pet pripovijetki Petra Kočića kroz strip koje je objavljeno u izdanju Narodne univerzitetska Bibiloteka Republike Srpske na srpskom i ruskom jeziku“, kaže Mladić.

Jovan Bratić još iz dječačkih dana imao je afiniteta prema istoriji svog naroda i prema stripu zbog čega se odlučio da uradi strip sa istorijskom tematikom.

„Obajvio sam stripove pod nazivom ‘Ponori zla’. Priča se veže za Drugi svjetski rat u Hercegovini čime sam želio istorijske motive sačuvati u formi stripa“, objašnjava Bratić.

Profesorica hemije Svetlana Tomić iz Srednjoškolskog centra Srebrenica kaže da sa svojim učenica radi strip na temu ekologije i da joj se ovakva ideja vraćanja stripa u modu dopada, te da je ovo prilika da se sretnu mnogi zaljubljenici u stripove.

Tokom dva dana biće predstavljena i 3. “Izložba stripa Srpske”, a sutra održaće se radionice i škola stripa za najmlađe. Posjetioci dvodnevne manifestacije imaće priliku i da kupe neke od stripova Udruženja „Deveta dimenzija“.

Ovo je prvi “Salon stripa” u Bratuncu čime se promoviše ova umjetnost i vraćaju uspomene na svijet stripa i odrastanje mnogih generacija.

You must be logged in to post a comment Login