Sajdžijski zanat prenosi se sa koljena na koljeno u porodici Šarac

Možemo reći da su na neki način Bratunčani privilegovani jer imaju nešto što nemaju građani u mnogim susjednim opštinama. To je sajdžija Ljubomir Šarac i njegova radnja.

Ljubomir ima 63 godine, od toga se 46 godina bavi ovim zanatom, ako se računa od godine kada je diplomirao, ali je od malih nogu učio sa ocem koji je imao tri zanata, između njih i sajdžijski.

sajdžija Ljubomir Šarac 01

“Ono što je specifično za ovaj zanat to je što za njega nema škole, prenosi se sa koljena na koljeno. Ja sam ga naučio od svoga oca, a ja sam zanat prenio na moja oba sina i sestrića. Školovanje je skupo, jer oni dok nauče, stotinu dijelova izgube ili polome, a ja to moram da nadoknadim, jer to su tuđi satovi. Zato i ne uzimam šegrte, a dolazilo ih je“, rekao je za naš portal Ljubomir Šarac, jedini časovničar u Bratuncu i šire.

Posebno zanimljivo je to što je ovaj vrhunski majstor popravljao satove koji su stizali iz svih dijelova svijeta, a među njima je bilo i starijih od sto godina.

sajdžija Ljubomir Šarac 02

“Sat je mjerni instrument, njime se mjeri vrijeme, stoga je ovaj zanat mnogo stručan i mnogo precizan, a koliko je stručan nije plaćen koliko bi trebalo. Moglo bi se od ovog posla dobro zarađivati da je neki veći grad u pitanju, koji ima više stanovnika, jer će se vrijeme uvijek mjeriti, zanat nikad neće zastariti“, kazao je Šarac.

Kako kaže, za njega više nema tajni što se tiče satova, dvije inovacije je i sam lansirao po pitanju satova, popravljao je i najskuplje marke od po više hiljada evra.

“Jedino nikad nisam popravljao Patek Philippe satove, najjeftiniji koštaju oko 80.000 evra, i nikad neću, ali samo zato što se takvi satovi ne kvare. Kad se taj sat kupi, potpisuje se ugovor, ne smije se prodati, svakih pet godina oni vrše besplatan servis, zato nikad neće taj sat doći kod mene na popravku. Sve ostale marke Zenith, Rolex, sve sam radio. I sve jednako radim, i te skupe, i one od pet maraka“, dodaje Šarac.

sajdžija Ljubomir Šarac 04

O njegovoj stručnosti najbolje govori činjenica da je prije rata, 1989. godine, napravio 20 satova kojima je dao garanciju do 2000. godine, a jedan od njih smo i sami vidjeli i, kako smo se uvjerili, i danas je u najboljem stanju. Sat je zaštićen u Pariskoj uniji pod imenom “Šarac“.

Dobitnik je i dva ordena uz dvije Povelje zasluge za stvaralaštvo i doprinos razvoju stvaralaštva na salonu “Brussels Innova/Eureka”, a napravio je mašinu sa tri motora za izradu stakala za sve vrste satove.

Kako kaže ovaj vrsni majstor, treba stalno raditi i nikad ne treba odustati.

“Težak je put od trnja do ruža, mnogo šta sam i ja prošao, bio sam i u raju i u paklu, svašta sam iskusio i sagledao. Imam i osam patenata dosad, sad radim solarni patent za Vladu Češke republike. Učim stalno, i danas učim, čitam, pratim tehnologiju, ako hoćeš da napreduješ, moraš stalno da učiš i ulažeš u sebe“, rekao nam je Ljubomir Šarac.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login