Radovi iz Srebrenice predstavljeni u Zagrebu

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba sa oko 30 radova nastalih na prvoj Međunarodnoj likovnoj koloniji “Srebrenica 2016”.

Prva izložba otvorena je u Srebrenici mjesec dana nakon završetka kolonije, slijedila je izložba u Bošnjačkom kulturnom centru u Sarajevu, nakon čega u Tuzli, Vinkovcima, u Kulturnom centru u zagrebačkoj Dubravi, sada u prestižnom Napretkovom kulturnom centru.

Plan je da se izložba prikaže i u Osijeku, Vukovaru, Beogradu, nakon čega će gostovati u Ljubljani, Italiji, Njemačkoj, Austriji, odakle su već pristigli mnogi pozivi.

Fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik-Srebrenica bio je inicijator nastavka prekogranične saradnje u oblasti duhovne kulture koja je prešla i u susjednu Hrvatsku.

Tokom dvodnevne likovne kolonije u Srebrenici učešće su uzeli umjetnici iz zemalja regiona, a osnovni cilj bio je promocija mira i dijaloga.

Prva međunarodna likovna kolonija “Srebrenica 2016” okupila je 14 akademskih umjetnika koji su napravili 30 radova raznim tehnikama. Takođe, izdat je i katalog radova i umjetnika koji su uzeli učešće na likovnoj koloniji.