Promovisan drugi broj časopisa „Srebrni Vijenac“

U Narodnoj biblioteci Srebrenica promovisan je drugi broj časopisa za kulturu, nauku i umjetnost „Srebrni Vijenac“.

Izdavač časopisa je Srpsko prosvjetno i kulturnog društva “Prosvjeta“ iz Srebrenici, a plan je da časopis izlazi četiri puta godišnje, kao i godišnjak časopisa.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta“ u Srebrenici i glavni urednik časopisa Dragi Jovanović čestitao je svojim kolegama na drugom izdanju magazina.

“Časopis je u povoju i očekujem da će svako naredno izdanje biti sve bolje”, rekao je Jovanović.

Potpredsjednik “Prosvjete” i urednik časopisa Duško Pejić rekao je da se drugo izdanje sastoji od dva dijela.

“Prvi dio čini nekoliko rubrika kao što su dosadašnje aktivnosti Prosvjete, Petrovdanski dani, stručni tekstovi iz farmacije i druge aktuelnosti. Drugi dio časopisa je književnost o domaćim pisicma i učenički  radovi”, rekao je Pejić.

Drugo izdanje obuhvatilo je i tekstove o istaknutim Srebreničanima kao što su profesor Radomir Marković Gromovnik i učitelj Krsta Gnjatić.

Sekretar srebreničke “Prosvjete” Marko Milovanović rekao je da je ovaj časopis prava rijetkost na regiji ali i većim gradovima i da mu je cilj da svjedoči o generacijama i jednom vremenu.

Član SPKD “Prosvjeta“ u Sebrenici Radomir Pavlović ističe da je ovo najznačajni poslijeratni časopis koji ima za cilj da razvija kulturu kod Srba kroz razne stručne tekstove koji će biti zapisani i objavljeni u časopisu.

U prvom broju ovog časopisa našli su se tekstovi iz raznih društvenih oblasti koji spadaju u prosvjetnu i kulturnu djelatnost, a najveći dio posvećen je istaknutim Srebreničanima koji su ostavili veliki trag u kulturi i prosvjeti ove opštine, među kojima su Boško Milovanović, Živan Jovanović, Milan Jovanović.

SPKD “Prosvjeta“ osnovana je 1902. godine u Sarajevu, a nakon pet godina 1907. godine osnovan je opštinski odbor u Srebrenici.

You must be logged in to post a comment Login