Premijerno prikazan film “Kako smo matirali žutu damu”

Večeras je u prepunoj sali Doma kulture Bratunac premijerno prikazan film “Kako smo matirali žutu damu” autorke dr Nade Vasić, Bratunačke koja već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu.

I ovoga puta bratunčku publiku oduševili su uspješni ljudi iz ovog mjesta koji svoje znanje i kvalitete koriste na najbolji mogući način ostajući kao najbolji ambasadori Bratunca.

dr Nade Vasić

“Sa isto toliko požrtvovanim osobljem, koje je radilo sigurno u težim uslovima, ja sam počela da radim u našem Bratuncu, kao mlad doktor, pa ovaj film i njegovu premijeru u našem gradu posvećujem i njima”, rekla je doktorica Nada Vasić, autorka filma.

Radovan Petković, direktor JU Dom kulture Bratunac zahvalio se doktorici Nadi Vaasić koja je svoj film premijerno predstavila u Bratuncu.

Film govori o Institutu za plućne bolesti i tuberkulozi, požrtvovanosti osoblja koje je 1950. pa do 1980. godine radilo sa tuberkulozni pacijentima sa prostora tadašnje Jugoslavije, izazovima, naporima i angažmanu, a film prati rad sa djecom.

“Pošto sam učestvovo u ovom filmu želio sam da učestvujem i u njegovoj premijeri gdje izvodim tekstove iz Andrićevog romana ‘Na Drini ćuprija'”, kaže popularni glumac Tihomir Stanić koji je nastupio u drugom dijelu programa.

Glumac Tihomir Stanić

On kaže da je sreća što doktorica Nada Vasić ranije nije počela da radi na filmu jer ne bi imao ko da liječi pacijente, ističući njen angažman i opširnost ovako važne teme.

Tih godina smrtnost od tuberkuloze bila je ogroman. U tadašnjoj Jugoslaviji svaki deseti stanovnik bio je zaražen, dok je u Evropi taj procenat bio manji.

Kroz sjećanja i emocije, u filmu govori medicinsko osoblje Institutu za TBC u Beogradu koji su radili sa djecom gdje je kasnije formirana i škola, a njihov boravak bio je praćen i srećom i tugom, neka od djece nisu preživjela a neka su nakon boravka u bolnici odlučila se da postanu medicinski radnici i pomognu pacijente.

Prepuna sala Doma kulture u Bratuncu

Uprkos smtrnosti u prošlom vijeku, smatra se da je i danas čak jedna trećina populacije u svijetu zaražena ovim virusom, a oboljelo je milion djece u svijetu i na svaki minut jedno dijete umre.

Nakon premijere filma u Bratuncu, 14. novembra film će biti premijerno prikazan na Radio-televiziji Srbije.

You must be logged in to post a comment Login