Ove sedmice obilježavanje Dječije nedjelje u biblioteci

Narodna biblioteka Srebrenica već trinaest godinu zaredom održava kreativne radionice povodom “Dječija nedjelja u biblioteci“ u okviru obilježavanja međunarodnog prava djece.

Ove godine biblioteka je ugostila učenike prvog i drugog razreda Prve osnovne škole Srebrenica, a biće domaćin i učenicima iz Područne škole Potoćari i Dječijeg vrtića “Poletarac” Srebrenica.

Radionice su održane u saradnji sa predstavnicima organizacije Crea Thera International iz Srebrenice i Opštinom Srebrenica, koja obezbjedila prevoz za djecu iz Potočara.

Prema riječima vršioca dužnosti direktorice Violete Radić kaže da je cilj da se mališani upoznaju sa biblioteom, muzejom gdje će pogledati eksponate ali i novu postavku „Osaćansku sobu“, dio etnološke postavke Muzejske zbirke.

“Pored druženja sa djecom kroz zajednički rad, upoznajemo ih i sa bibliotekom kao institucijom, sa radom biblioteke, knjigama koje mogu pronaći na policama Dječijeg odjeljenja, njihovim pravima ali i obavezama koje kao čitaoci imaju prema knjizi a sve u cilju približavanja naše ustanove njima i pokušaju da se kroz naše, kasnije svakodnevno, druženje stvori čitalačka navika i njeguje ljubav prema pisanoj riječi”, istakla je direktorica.

Dječija nedjelja obilježava se i u Skelanima, kao i u vrtićima u Srebrenici, Potočarima i Skelanima, a najmlađi su juče posjetili srebreničkog načelnika, Kulturni centar Srebrenica i stomatologa.

Obilježavanje Dječije nedjelje završava se 6. oktobra.

You must be logged in to post a comment Login