Otvorena izložba radova sa međunarodne likovne kolonije

U Galeriji Kultunog centra Srebrenica danas je svečano otvorena izožba radova nastalih na Trećoj međunarodnoj likovnoj koloniji „Srebrenica 2018“.

Na trećoj koloniji učešće je uzelo 24 akademska umjetnika, što je do sada najveći broj učesnika gdje je nastalo 52 djela koja su dar Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i povjerenje.

Župnik župe Srca Isusova Zvornik – Srebrenica i pokretač likovne kolonije fra Joso Oršolić rekao je da Franjevci ovdje već postoje više od 700 godina i da je njihovo prisustvo i dalje važno za Srebrenicu i BiH.

„Ova izložba govori i o ružnom i lijepo, a posebno je važna jer budućnosti ovdje ima, a to najbolje govore ova djeca“, rekao je fra Joso koji se zahvalio svima na dolasku.

On je istakao da je izložba prodajnog karaktera i da sredstva idu za obnovu Župe i izgradnju Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje u Srebrenici.

Program otvaranje izložbe pratio je i nastup dva hora, dječiji „Kuća dobrih tonova“ Srebrenica i Zbor Klisa, a učestvuju i akademski slikari koji su uzeli učešće u trodnevnoj Međunarodnoj likovnoj koloniji „Srebrenica 2018“.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Kulturog centra Srebrenica do 10. decembra, a već 11. decembra izložba putuje u Tuzlu.

Pored Srebrenice, BiH, izložba će biti postavljena i u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Vatikanu.

Treća međunarodna likovna kolonija „Srebrenica 2018“ podržana je od Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje i Župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica, te uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, Opštine Srebrenica, Kruha Sv. Ante i drugih.

Fotografije pogledate na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login